En els petits pobles de l’interior de les comarques tarragonines afortunadament encara podem trobar aquelles fondes carreguedes d’història que els nostre avantpassats frequentavem en els seus viatges al Priorat, Montsant, Conca de barberà, Terra Alta… i que eran punt de parada dels traginers.

La Fonda El Recó, situada al bell mig del poble de Cornudella de Montsant, en una cantonada de la plaça de la Vila, és coneguda també com l’Hostal del Racó, tal com la gent gran, tradicionalment, l’anomenava. La data de 1794 que avui rumbeja en la seva portalada es pensa que pertany més a una remodelació de la seva façana, que a la seva creació. Els clients de la seva primera època eren segurament els antics traginers, que bastaixaven mercaderies de les terres de Lleida fins als mercats del Camp de Tarragona i viceversa; era una parada de carros i cavalleries en un punt de creuament de camins. L’Hostal va tenir diversos hostalers i administradors, fins al 1946 que pasa a ser propietat de la família Franquet, que en el pas del temps la modernitzat sense perdre les seves arrels.

Actualment al capdavant de la Fonda hi ha en Jordi Estivill Franquet, 4ª generació de la família i davant la cuina en Gerson Ribal (Ex La Grava, del Morell i 8 Restaurant, de Reus), incorporat a començament del 2018.

En el menjador, de decoració antiga, situat en el primer pis, ofereixen una molt bona cuina catalana tradicional de les terres d’interior.

Entre les especialitats, amanides, entremesos, canelons, peus de porc, caragols dolços i coents, macarrons a la bolonyesa, conill a la cassola rostit amb herbes del Montsant, coca de verduretes a la graella amb pop i picada, foie mi cuit amb llavors i torradetes, llonganissa de Cornudella, cua de nou guisada amb vermut Miró, entrecot de vedella amb patata i escalivada… i a l’hora de les postres, flam d’avellana, mató de Cornudella amb mel, pijama especial, etc.

L’oferta gastronòmica consisteix en el Menú 1794 amb opció de triar 2 plats i postres, 19,00; o tres plats i postres, 21,00.

Plaça de la Vila, 10 (43360 Cordunella de Montsant. Tel. 977 82 10 32. Tanca dilluns (a l’agost sempre obert) i per Nadal. Correu electrònic: [email protected] Web: www.fondaelreco.com