Al restaurant Albert Guzmán el vostre paladar es delectarà amb plats creatius i sabors autèntics, cuinats amb producte local i maridats amb una veritable passió pel territori. Fins el pròxim 20 de juny al número 255 del Carrer Sant Isidre es posa en valor la cuina de quilòmetre zero i els sabors del Delta de l’Ebre, sent partícips de les segones ‘Jornades Gastronòmiques KM0’ que organitza el Col·lectiu de Cuina de La Ràpita.
Per a Albert Guzmán, xef i propietari del restaurant que porta el seu nom, aquesta iniciativa no és només un projecte gastronòmic, sinó una filosofia de vida «la cuina no és només el que servim al plat; és el respecte a la terra, la tradició i les persones que hi ha darrere de cada ingredient. Jo tinc uns referents molt clars pel que fa a l’aprenentatge, son els meus avis i la meva mare Maria Teresa». La seva cuina és d’autor, amb un matís important, l’Albert fuig de l'abstracció: al plat, els productes sempre estan reconeixibles.
Un menú encisador
Un llagostí embolicat, una caputxeta d’anguila fumada, un blini d’albergínia amb formatge i sal, un milfulls de sardina, un arròs de sepionets de punxa, escamarlà i ceps conformen aquest deliciós itinerari. També destaquen (i molt), un lollipop de foie i festuc, una espectacular carxofa confitada amb llagostins, sobrassada, alls tendres i escuma de brandada i també un porro confitat i acabat a la brasa que us farà brillar els ulls. Tot regat primer amb un vermouth Rapitenc i posteriorment amb un Portal garnatxa blanca 2023 de Celler Piñol. Tanca el cercle d’aquest àpat un brioix caramel·litzat amb gelat de llet merengada.
L’Albert reconeix que la clau «és anticipar-se un parell de mesos abans a la jornada, tant pel que fa al producte que utilitzaràs com la tècnica que hi aplicaràs. Reconec que m’ha faltat posar musclo, que ja estem en campanya, i ostra. Ara bé, els plateret dels aperitius són molt ben rebuts a l’inici de l’àpat i els fa agafar la gana als visitants per menjar tot el que ha de venir després». El cuiner rapitenc apunta que «aquesta campanya d’estiu apunta molt bé, estem tenint complert tots els dies i això és bo per nosaltres ja que som moltes persones treballant. Iniciatives com aquestes jornades gastronòmiques sempre ajuden».
Més enllà de l’experiència gastro
Les ‘Jornades Gastronòmiques KM0’ són també una crida a la reflexió sobre la necessitat de protegir el territori i promoure una alimentació conscient «en el meu cas tinc la sort que conec a tots els meus productors i soc coherent amb l’entorn» explica el xef. Precisament la proposta d'Albert Guzmán ens recorda la importància d’apostar i per descobrir el que ens envolta, ni més ni menys que Les Terres de l’Ebre: Reserva de la Biosfera. Un exemple en el menú és l’oli, d’Oleum Naturale Orgànic, un oli verge extra d’un alt fruitat verd, amb un amarg i picant d’intensitat mitjana, amb una fresca sensació final, fruit de les Oliveres situades a la Plana del nom de Déu, entre les majestuoses serres de Cardó i Llaberia.
Amb una taula plena de sabors autèntics, el restaurant Albert Guzmán ens ha mostrat, un cop més, que el quilòmetre zero és el punt de partida de qualsevol bona història gastronòmica.