width=

Els primers antecedents de la cuina i la gastronomia a les comarques tarragonines són molt llunyans. Si ens remunten a l’època romana, a traves de diferents escriptors hi trobem ja receptes de la cuina d’aquells temps, que des de uns anys, alguns restaurants de la capital rememoren fent unes jornades de cuina romana. També cal recordar que l’oli i el vi que es cultivaven llavors en les nostres terres eren molt apreciats i sovint s’exportaven a Itàlia en grans tines que viatjaven en vaixell –algunes encara es troben al fons del Mediterrani, degut als naufragis i altres són als museus arqueològics.

També en un dels llibres del poeta valencià, Amselm Turmeda, -segle XVI-, i trobem unes referències a la bona cuina de Cambrils. I el llibre del periodista tarragoní Máximo Burxa, dedicat al romesco –el plat més característic, tradicional i important de la cuina tarragonina-, conté moltes referències al tema del bon menjar en les nostres terres. Però si volem trobar els fonaments més sòlids de la restauració pública a les nostres comarques, pràcticament ens en de situar fa un segle, es a dir, a finals del segle XIX i començaments del XX.

 width=

Encara queden algunes d’aquelles fondes o cases de menjar avui en dia, amb més de cent anys de història. Com la Fonda Feliuet, al Velltall, quasi al límit de la comarca de la Segarra tarragonina; Fonda El Recó, a Cornudella de Montsant; Fonda dels Àngels, a Montblanc;  el 1947 va néixer l’Hostal Colomí, de les germanes Camps que afortunadament continuen sent un punt de referència gastronòmica a la Conca de Barbarà, etc.

 width=

Altres han anat tancant portes com és el cas de la també es centenària la Fonda Emilio, de Borges del Camp, al Baix Camp. I l’hostal Simonet, al bell cor de Reus, capital del Baix Camp, i propietat de la família Giralt, des de 1927.

En el 1906, la família Solé va fundar el restaurant Pi, a la rambla de El Vendrell. Pioner en la promoció de la xatonada, el plat més típic del Baix Penedès, gaudia l’establiment d’una singular decoració amb moltes referències de la “belle epoque” i en la façana, una recordança a l´any del seu naixement.

 width=

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En el 1914, Josep Font Gatell, a la platja de Cambrils, va obrir el cafè i fonda en el que hi servia menjars i allotjava viatjants. Va ser l’origen de Casa Gatell-Joan Pedrell, que va ser un número U a les comarques tarragonines. Per el seus menjadors i magnífica terrassa van passar tot tipus de personalitats que han visitat les comarques meridionals. I cal tenir un record també per completar la trilogia a l’Eugènia i Can Gatell (Rodolfo), de Cambrils.

També en aquell mateix any naixia en el barri dels pescadors –el popular Serrallo-, a la capital, Tarragona, Cal Brut.

 width=

Els orígens de la Masia Bou, a Valls, Alt Camp, arranquen de 1929, quan va obrir per primera vegada les seves portes l’hotel Universo. Desprès es va traslladar a l’actual Masia Bou, a les afores de la població i allí va popularitzar la tradicional calçotada, que tant de nom i calés ha donat a la comarca. El net del fundador, Josep Maria Gatell va ser la darrera generació d’aquesta nissaga restauradora.

D’altres d’aquella època no han pogut aguantar el pas del temps i han tancat les seves portes o fins i tot, no en queda ja cap resta del que van ser. Situant-nos a la ciutat de Tarragona, recordem també a Ca l'Ambrós, a la plaça de la Font; l’hotel Internacional, al carrer Comte de Rius; l’hotel Europa, a la Rambla Nova; l’hotel Paris, a la plaça Verdaguer, l’Hostal del Sol, a la part alta de la ciutat, la Puda, al Serrallo...

 width=

Afortunadament, altres encara continuen el Sol Ric, a la Via Augusta, prop de la platja Arrabassada, encara que en uns altres propietaris.

 width=

El 1950 a Sant Carles de la Ràpita va iniciar els seus passos el Miami Can Pons, que més tard canviaria d’ubicació en una nova i flamant arquitectura. Continua sent un dels millors restaurants per gaudir de la cuina del Delta i els millors peixos i mariscs.

 width=

Al 1957 Joan Gómez Colóm van inaugurar al port de Cambrils una pensió i casa de menjars en la seva pròpia casa particular. Ha passat per diferents etapes i actualment és un dels restaurants més importants de cuina tradicional marinera de la Costa Daurada.

 width=

El 1969 Joan Bautista Bosch i Lourdes Font obrien a Cambrils un bar de pescadors que va passar a ser casa de menjars i des del 1980 un dels més prestigiosos restaurants de la província de Tarragona, de la mà d’en Joan Bosch i darrerament del seu fill Arnau.

 width=

A tots ells s’han sumat en el pas dels anys les noves generacions de cuiners, amb una important Escola de Restauració a Cambrils, que han anat conformant l’actual panorama gastronòmic d’avui en dia, amb molts bons restaurants a totes les comarques de Tarragona amb plats tradicionals i d'autoria.

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross