El restaurant L’Hort, situat a l’hotel Hort del Fortunyo, al municipi d’Arnes (a 43 quilòmetres de Tortosa) ha celebrat aquest mes de desembre les primeres ‘Jornades de la Tòfona negra – Tuber Melanosporum. Manuel 'Manu' Francès i Paula C. Loureiro són els artífexs d'un establiment, que el proper mes de juny celebrarà el seu tercer aniversari. A Peus del Parc Natural dels Ports, el restaurant L'Hort és el projecte personal del xef Manu, un valencià que, després de voltar més d'un quart de segle per mig món, ha decidit bolcar tot el seu coneixement gastronòmic maridant la seva experiència a cuina, amb el producte local de la Terra Alta.

Manu, com es produeix la fletxa amb la Terra Alta i l'hotel Hort del Fortunyo?

Una casualitat ja que estàvem buscant un canvi d'estil de vida. Volíem obrir un local però a la ciutat que estàvem se'ns anava molt per sobre de les nostres possibilitats. Una amiga que és de la Matarranya ens va posar en contacte amb la família i en conèixer el lloc, la seva disposició amb nosaltres, podríem dir que va ser gairebé com un amor a primera vista, a nosaltres ens va enamorar el lloc i a ells els enamorà la nostra proposta.

La Paula i tu sou uns autèntics 'Willy Fogs', heu recorregut diferents parts del món. Podries explicar-nos quina és la vostra senyal d'identitat a la carta diària del restaurant L'Hort?

Bé, la nostra trajectòria és llarga i hem treballat en establiments amb molt nivell d'exigència, restaurants on es fregava la perfecció a cada plat. Això fa que els nostres recursos alhora de crear una oferta sigui amb moltes influències diferents. Així que el nostre llibre d’estil podria definir-se amb el producte local com a actor principal, sota les coccions i textures de diferents gastronomies arreu del món.

Unes jornades, de la temàtica que siguin, sempre són especials. Ara bé, les jornades de la tòfona que vau celebrar fa unes setmanes les vas idear tu. Per què la tòfona i què té d'especial per a tu?

La tòfona és per a qualsevol cuiner un producte fetitxe, el somni de qualsevol, un menú maridat amb tòfona fresca. Si encara més ho recol·lecten a pocs quilòmetres del teu restaurant aquell dia tanques el cercle. Un producte de molta qualitat, una mica exclusiu i de proximitat, no es pot demanar més! A cada plat el toc de tòfona l'omple d'aroma i sabor, un plaer per al comensal, però crec que és més plaer per al que la treballa.

La jornada va venir acompanyada d'un tast de tòfones, d'escumosos de les Vinyes del Convent i de Venda d'Aubert, d'olis ecològics d'Identitat Olive Oil i de diferents tipologies de pans d'Escoespelta. Com és d'important per a un xef nouvingut a un nou territori conèixer el producte i els proveïdors que l'envolten?

Això és la base de tot, la major diferenciació que tindrem sempre contra qualsevol altre restaurant és el consum del producte de la nostra terra. On som, tenim a poca distància, una diversitat i qualitat excel·lent de producte. Trobar-te amb productors que respecten la terra, que creuen i somien amb el seu projecte és el millor que ens podia passar. Estem encantadíssims en les nostres relacions amb ells i molt agraïts amb el suport incondicional, sobretot en jornades com aquesta.

En quin estat es troba actualment el teu projecte més personal, el restaurant L'Hort? També ens agradaria saber com ho esteu donant a conèixer i quin és el reclam perquè el comensal vingui a assaborir el vostre menjar?

A l'Hort començarem el nostre tercer any la temporada següent, tenint en compte que el nostre primer any encara sortíem de la ressaca d'una pandèmia. Aquest 2024 pensem que l'any de consolidació pot ser com un referent gastronòmic a la comarca de la Terra Alta.

Després del camí que portem recorregut ara ja tenim la confiança en poder promocionar la nostra oferta a diferents canals de comunicació tant a la comarca de les Terres de l'Ebre com del Baix Aragó.

El nostre millor reclam és la nostra filosofia sobre l'ús del producte local i la posada en valor del petit productor A la nostra presentació a la carta del restaurant ho volem deixar clar: Un homenatge a aquesta terra i les seves riqueses, al producte local i a qui el treballa.

Durant la jornada de la tòfona, hem pogut comprovar l'orgull i la bona sintonia que té la propietat de l'hotel Hort del Fortunyo amb tu i amb la Paula. És un factor clau per esdevenir el projecte?

És clau i imprescindible, la base d'aquest projecte és la confiança entre tots dos. Tenien moltes ganes de tenir un projecte dins del seu allotjament i nosaltres teníem moltes ganes de poder desenvolupar un projecte ben marcat per la nostra personalitat i experiència.

Per finalitzar, quins desitjos demanes al 2024?

Força per poder gaudir de la feina com ho hem gaudit aquest any..., i un forn nou (somriu).

 

Imatges: cedides per restaurant L'Hort (Juan Carlos, fotògraf)

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross