Aquest proper mes de desembre es compleixen 5 anys de la posada en marxa dels serveis d'Alta Velocitat entre Espanya i França. Per aquest 5è aniversari s'han preparat un seguit d'accions commemoratives.
La primera d'elles, el showcooking "Fast Train & Slow Food", dut a terme a bord del tren de Barcelona - París, el passat dia 19 de novembre, on els viatgers han pogut gaudir de l'alta gastronomia d'un xef espanyol, Mario Sandoval, posseïdor de dues estrelles Michelin pel seu restaurant Coque a Madrid, i el xef Romain Fornell, únic cuiner amb estrella Michelin a França i una altra a Espanya, al restaurant Caelis de Barcelona, que han compartit viatge amb un nodrit grup de periodistes especialitzats en alta gastronomia.
Tots dos xefs han elaborat a bord 4 tapes que han estat degustades per tots els viatgers. El xef Mario Sandoval ha preparat el tac de sèsam i el macaró de pebre vermell amb coca del casar cremosa "amb gestos de complicitat francesos", mentre que el xef Romain Fornell ha dissenyat una llauna de coliflor i King Crab per homenatjar al cuiner francès Joel Robuchon, mort l'agost passat, i un foie fred amb anguila.
Els dos xefs, han coincidit en el repte de preparar uns plats tan elaborats a bord d'un tren d'alta velocitat i han agraït haver pogut participar en un esdeveniment tan singular, que porten preparant d'una manera minuciosa i en secret, des de fa diversos mesos .
A l'arribada a París, l'ambaixador espanyol a França, Fernando Carderera i el director general de Renfe-SNCF, Yann Monod, han ofert una recepció a l'Ambaixada, a diverses autoritats i periodistes. Els xefs Mario Sandoval i Romain Fornell han preparat en exclusiva a quatre mans una espectacular sopar gastronòmic, en què s'han degustat plats com el guisat de ceps edulis amb pil-pil de rocoto i pinyons; l'escabetx de foie al olorós amb mànec confitat i pell de picantó cruixent de Sandoval; o el llobarro al vel d'estragó i ceps i el montblanc de castanyes de Fornell.
Per la seva banda, el director general adjunt de Renfe-SNCF Javier Alonso, ha precisat que aquest primer esdeveniment de la celebració, englobat en el marc de la iniciativa "Fast Train & Slow Food" no serà l'únic i ha anunciat un seguit d'accions a bord dels nostres trens d'Alta Velocitat, com la propera acció relacionada amb el sector de la Moda, que es durà a terme a el proper mes de desembre.
Per a Javier Alonso, el balanç dels cinc anys és "molt positiu" en un corredor "en què l'entorn competitiu és brutal" i al qual s'han sumat "amb molta força" empreses sorgides amb les noves tecnologies com els cotxes compartits a través de plataformes.
Alonso necessita, que en qualsevol cas l'aposta del tren d'alta velocitat és "diferenciada" i que compta amb aproximadament un 11% de la quota de mercat en la connexió entre Barcelona i París i que es pot rendibilitzar gràcies a les parades durant el trajecte , "una complementarietat que altres no tenen".
Fast Train & Slow Food, Alta cuina en alta velocitat, és l'aposta amb la qual Renfe-SNCF ha volgut obrir la commemoració del cinquè aniversari de l'alta velocitat entre Espanya i França, un servei que connecten fins a 21 ciutats espanyoles i franceses a través de 4 línies, per les quals a data d'avui han passat més 4 milions de viatgers internacionals. Aquests trens han realitzat més de 19.000circulaciones, recorrent més de 2.600 milions de km, el que equival a donar la volta al món al voltant de la terra unes 65.000 vegades.
Amb Renfe - SNCF en Cooperació els dos operadors ferroviaris líders en alta velocitat s'han associat per col·laborar amb el millor del seu coneixement, experiència i saber. Cada empresa va aportar a aquest projecte deu trens d'alta velocitat (model TGV Euroduplex i AVE S-100) i va cooperar en els processos d'homologació de trens, recursos humans i en la fixació d'una estratègia conjunta de màrqueting, comercialització i producció d'una oferta comú. I perquè aquest projecte es fes realitat va ser necessari, a més, coordinar els aspectes tècnics de tres gestors d'infraestructures (Adif, RFF i TP Ferro).