El passat 17 de maig, a les bodegues Sort del Castell, del Morell, en les que s’elabora el vermut Yzaguirre, es va desenvolupar una magnífica Jornada Gastronòmica destinada a un selecte grup de periodistes especialitzats de tot el país.
Una jornada tècnica i a la vegada festiva y lúdica per donar a conèixer de primera mà com s’elabora aquest prestigiós vermut, considerat com un dels millors del país i a la vegada visitar detalladament totes les seves instal·lacions actuals.
Les explicacions les va fer l’enòloga Elvira Basteiro, que va descobrir moltes curiositats d’aquesta beguda centenària elaborada en processos artesanals que es mantenen avui en dia i que arriben a utilitzar més de 80 extractes botànics (plantes, espècies, cítrics i flors) que s’afegeixen al vi blanc neutre, sucre, alcohol i agua.
Els periodistes van poder degustar el diferents vermuts (8 varietats) que la marca Yzaguirre elabora i que té els seus orígens l’any 1884 quan Enrique Yzaguirre va fundar el primer celler a Reus, que posteriorment ha anat evolucionant fins l’òptim moment actual.
També es van assaborir els nous còctels primaverals: Negroni Sagartoki (Yzaguirre Vermell 1884, Campari i Gin) i Sofia (Yzaguirre Vermell, Yzaguirre Blanc i Gin).
Finalment, els assistents van gaudir d’un esplèndid àpat elaborat pel xef Senén González que col·labora amb Yzaguirre. Ell, conjuntament amb Raul Fernández, tenen un prestigiós restaurant, Sagartoki, a Vitoria, famós per les seves truites de patata i carns de primeríssima qualitat, a més d’altres especialitats.
El menú va incloure una degustació de Minicroquetes de pernil, de parmesà, de bolets i de bacallà; amanida de salmó, gamba i pastanaga; truites de patata amb ceba i sense ceba; uns raviolis cruixents singularíssims de rovell d'ou amb diferents productes, destacant com a primícies els de tòfona i de pebrots vermells, una delícia; galeta d'orella de porc ibèric; llom de vaca a la brasa i de postres una ‘torrija’ exquisida acompanyada de gelat.
La família Salla, propietària de Yzaguirre, va acompanyar als periodistes, contestant les seves preguntes i fent molt agradable en tot moment aquesta jornada inoblidable en la que el vermut centenari que neix al Morell va ser el protagonista.