Jenny Mieres i Pol González, alumnes de l’Institut Escola d’Hostaleria de Cambrils, s’han proclamat guanyadors de la cinquena edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa. L’esdeveniment ha reunit 18 finalistes seleccionats després d’una exigent fase prèvia arreu del territori català.

Jenny Mieres ha estat la guanyadora de en la categoria de cuina, mentre que en Pol González, que el passat mes de març va guanyar el Premi Social a Tarragona, ha estat el vencedor del Premi Social de Sala i també en el de la categoria de millor còctel Royal Bliss per la seva espurna líquida amb un núvol cítric.

Els aspirants a xefs van preparar dues receptes: un mig-raust de pollastre amb llet d’ametlles —una recepta tradicional catalana— i un plat lliure amb arròs com a ingredient principal. Per la seva part, els concursants de sala van demostrar les seves habilitats en cinc proves: servei de taula, tiratge i prescripció de cervesa, elaboració d’un espresso, preparació d'un còctel i servei de precisió de cava.

Sensacions superespecials

Jenny Mieres es gradua aquesta tarda en un acte que se celebra a l’Institut Escola d’Hostaleria de Cambrils, quan encara no fa ni 24 hores que ha guanyat el Lladonosa, la jove de 23 anys confessa que «és indescriptible definir el que sento. L’any passat vaig quedar tercera classificada, però enguany, el fet d’acabar els meus estudis de cuina a l’escola i els Lladonosa ha estat fantàstic per tancar el cercle». Jenni Mieres es mostra agraïda a l’escola i apunta que «vaig voler celebrar-ho amb el Gerson Rival, és el meu professor i alhora és el meu pare a cuina. Sempre ha estat al meu costat, no només en aquest concurs, en tots en els que m’he presentat». Sobre on li agradaria arribar, Jenny Mieres es sincera i comenta que «vull treballar amb els millors, vaig estar a Asturies 3 mesos amb el Nacho Manzano i va ser un gran aprenentatge. Professionals com Carme Roscalleda o Joan Roca també m’agraden molt» apunta.

La felicitat també regna en l’expressió d’en Pol González, als seus 17 anys explica «el triomf als Lladonosa és superespecial, estic molt feliç. Vaig notar una mica de nervis però després ja vaig mentalitzar-me que havia de gaudir de l’experiència ». En Pol confessa que va millorar el còctel amb el que va guanyar a l’edició de Tarragona «el meu professor, en David Infantes, em va aconsellar i així va ser com vam afegir més cítric a l’original». En Pol assegura que té marge de millora «se que encara he de millorar coses, com per exemple que en el muntatge de taula tot estigui asimètric, ara bé, treballaré dur per treure la meva millor versió» apunta aquest jove aspirant a cocteler.

Martina Pérez a sala i Yassine Maatallaoui a cuina

Martina Pérez, de l’Escola Joviat de Manresa, ha guanyat el Premi Lladonosa a la de responsable de sala, mentre que el Premi Social de cuina ha estat atorgat a l’alumne Yassine Maatallaoui, de la Fundació Formació i Treball.

El jurat, presidit pels reconeguts xefs Sergio i Javier Torres (Cocina Hermanos Torres) juntament amb el propi Josep Lladonosa i el cuiner Pep Moreno (Deliranto i Cook&Travel) han remarcat el caràcter formatiu del concurs, més centrat en l’aprenentatge que en la competitivitat. Els Premis Lladonosa, impulsats l'any 2021 pels Germans Torres, van néixer amb la missió de fomentar la gastronomia sostenible, la formació de qualitat i la preservació de la cuina tradicional catalana.

Cuida medieval com a exponent

Sota el lema 'Una cuina de fa 700 anys’, aquesta edició ha apostat per recuperar el llegat de la cuina medieval catalana, inspirada en manuscrits històrics com el Llibre del Sent Soví, de 1324. Les receptes elaborades al llarg de les diferents fases del concurs han estat seleccionades per retre homenatge al patrimoni culinari que Josep Lladonosa ha documentat i reivindicat durant dècades.

La Generalitat posa en valor els Lladonosa

El Premis Gastronòmics Josep Lladonosa compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya i s’emmarca en el programa oficial que reconeix Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Durant l’entrega de premis, el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha destacat el valor d’aquest tipus d’iniciatives per projectar el talent jove i reforçar la formació com a pilars fonamentals d’un sector gastronòmic en constant evolució.

Fotos Gentilesa de: Premis Lladonosa

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross