Aquest divendres 13 de desembre el Castell de Tamarit es vesteix de gala. Un esdeveniment solidari que posa la mirada des de la demarcació de Tarragona cap a València i les regions afectades per la DANA. Fran López, el xef de Villa Retiro (Xerta), ha estat qui ha agafat el braçalet de capità per aglutinar un excel·lent equip de cuiners del territori.
A les 20:30h començarà un sopar amb el millor dels ingredients: la solidaritat. ‘Desde Valencia para Valencia’ aplega el bo i millor de les cuines del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre en una iniciativa solidaria. A pocs dies de l’esdeveniment conversem amb el cuiner nascut a l’Aldea.
Fran, la primera pregunta d’aquesta entrevista és a nivell personal. Com has viscut el que ha estat la tragèdia ocasionada per la DANA i les conseqüències a nivell emocional? Alguna afectació directa?
Directament no m’ha afectat, ara bé, sento comprensió i empatia per les persones afectades. Tinc ganes d’ajudar aquells que han perdut familiars, amics o han patit conseqüències greus.
Què et van transmetre en Ricardo Camarena i Quique Dacosta quan et van trucar? Suposo que et va agradar ser la punta de llança d’aquesta gala solidaria que es farà a Tarragona, conjuntament amb d’altres ciutats de l’estat.
Quan en Ricardo Camarena i en Quique Dacosta em van telefonar per explicar-me aquesta iniciativa, em van transmetre, una gran il·lusió i un compromís profund amb la causa.
Em van destacar la importància de sumar esforços des del món de la gastronomia per ajudar a aquells que més ho necessiten, especialment en moments tan difícils com els que estan vivint els afectats per la DANA.
També van posar molt èmfasi en el valor de la solidaritat col·lectiva i em van animar a liderar aquesta gala a Tarragona per contribuir al moviment global que s’està impulsant.
En ocasions com aquesta, o fa setmanes amb el Sopar de les Estrelles que organitza la Lliga Contra el Càncer de Tarragona, sempre s’observa que els xefs de més prestigi de la demarcació sou una pinya. Un veritable exèrcit d’espartans en la que aneu tots a una. Aquesta vegada ha tornat a ser així i molt més accelerat, oi?
Sens dubte! La gastronomia de Tarragona és molt més que una mostra de talent culinari; és una comunitat unida i compromesa amb les causes socials. Quan es tracta d’ajudar, els xefs sempre estem disposats a deixar de banda qualsevol competència o agenda i sumar esforços. En aquesta ocasió, el sentiment de solidaritat ha estat encara més intens ja que la causa és molt urgent i colpidora.
Tenim una gran alineació en aquest sopar solidari: Arnau Bosch (Can Bosch), Rubén Campos (Rincón de Diego), Jeroni Castell (Les Moles), Vicent Guimerà (Antic Molí), Rafel Muria (Quatre Molins), Pep Moreno (Deliranto), Aitor López (Citrus del Tancat), Joan Pamies (Celler Joan Pamies), Moha Quach (El Terrat), Joan Capilla (L’Algadir del Delta), Xavi Montañes (La Tancada), Neus Faiges (Cal Faiges), Gabri Olivier (Gelateria Gabri Olivier) i Josep Queralt (Gran Hotel Mas d’en Bruno).
Cal posar en valor la solidaritat vostra, la dels xefs, i també la dels proveïdors, que també han respost positivament per aquesta gala que es celebrarà al Castell de Tamarit. Tots a una?
Efectivament, ens acompanyen en aquesta iniciativa Europastry, Coca-Cola, Tarraco Sea-Food, Carns Querol, Cofraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, Denominació d’Origen Terra Alta, Balfegó, Codorniu, Grup AG Planning, Tanqueray, Gavaldà Gastronomia, Álvarez Catalunya, Osborne, Montsià, Nespresso, Mas d’en Gil, Sirvent Casa Fundada l’any 1860, Cervezas San Miguel, Makro, Peix i Marisc de Qualitat – Cepromar, l’Associació d’Empreses d’Hostaleria de Tarragona (AEHT), Show Events i Guia Gourmand.
Estem a pocs dies del divendres 13 de desembre. Com està responent la gent? Cal fer una crida a la solidaritat de les persones?
Estem rebent una resposta limitada per part de la gent, ara bé, confiem que amb una crida final a la solidaritat puguem arribar a més persones disposades a sumar-se a aquesta causa tan important. Per aquest motiu fem una crida a empresaris, institucions i particulars de la província de Tarragona i dels voltants perquè participin en aquest esdeveniment solidari. És una gran oportunitat per unir esforços i ajudar aquells que més ho necessiten.
Fran, a nivell gastronòmic, ens pots fer unes pinzellades del menú que heu preparat?
Et faig cinc cèntims, d’entre els aperitius per exemple hi haurà créme brúlée de llamàntol, caneló de pollastre i ànec amb beixamel trufada, bunyol líquid de ceps amb tòfona, entre d’altres degustacions.
Els tres plats principals seran amanida de llagostí amb mosaic de verdures amb vinagreta de vinagre de cava, també hi haurà ventresca de tonyina Balfegó amb gnocchi i bolets de temporada cuits a les brases i finalment espatlla de xai amb fonoll confitat i suc emulsionat d’herbes.
De prepostre delectarem els paladars amb un gelat de crema àcida i poma Granny amb festucs salats i de postre una tatín de poma amb gelat de canyella i cítrics.
Per aquelles persones que ens estiguin llegint, serà un sopar amb sorpreses musicals i també sortejos de regals. Bons ingredients per una nit màgica?
Per suposat! El sopar estarà amenitzat en tot moment amb sorpreses musicals que faran la vetllada molt especial. A més, al final del sopar, es lliurarà un obsequi a tots els assistents com a agraïment per la seva participació.
Per acabar aquesta entrevista, quin seria el darrer missatge que voldries enviar per sumar més gent a la causa?
El meu darrer missatge és una invitació sincera a unir-vos a aquesta causa solidària. La gala benèfica 'Desde Valencia para Valencia' al Castell de Tamarit és una oportunitat única per ajudar les persones afectades per la DANA i, al mateix temps, gaudir d’una nit especial plena de gastronomia. Necessitem la vostra solidaritat per fer realitat aquesta ajuda, i cada aportació suma. Us animem a participar i a ser part d’aquest acte de suport.
Tota l’ajuda que aconseguim aniran als afectats per la DANA a través d’una associació d’utilitat pública valenciana que porta una dècada operant amb tots els segells de qualitat: Mamás en Acción.
Comensals presencials o ‘Mesa 0’
L’organització ha posat a la venda un total de 100 tiquets per poder assistir al sopar solidari a un preu de 500€. La reserva es pot formalitzar en el següent enllaç
A més, també s’ha habilitat una MESA 0, on qualsevol persona o empresa pot realitzar una donació fins al 20 de desembre de 2024 clicant aquí.