El proper diumenge, dia 18 tindrà lloc a l’Ampolla la Festa de la Sega. Començarà a les 11’00 hores, en el port pesquer que es transformarà en un sequer. Allí es mostra als visitants el procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat, fins al moment de l’ensacat.

festa-de-la-sega

Aquest procés s’inicia un cop es tenen les garbes d’arròs ja preparades les quals es transportaven amb el tiràs (mena de trineu que s’utilitzava per a transportar les garbes d’arròs per l’arrossal), a continuació es desfan les garbes d’arròs i es mesclen amb palla i s’iniciarà el procés de trillar l’arròs (separar el gra d’arròs de la palla), en aquest cas es mostrarà dos tipus de trillar l’arròs: trillar a potes (amb les potes de l’animal) i trillar amb el trill (mena de rodillo circular amb claus que era arrastrat per l’animal).

Un cop trillat l’arròs es neteja el gra de la palla (despallar) amb forques, s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, se separa les restes de palla més petita i la pols del gra.

A continuació s’inicia el procés d’assecat (s’amuntegava l’arròs i posteriorment s’anaven fent rieres amb els peus per a estendre totalment l’arròs sobre l’era o sequés), un cop estes s’assecava al sol (de cara a la nit es tornava a amuntegar i es tapava per evitar la humitat de la rosada).

Un cop sec l’arròs, es netejava per últim cop el gra d’arròs, per a la qual cosa s’utilitzava la criba que a més servia per a classificar l’arròs.

Finalment l’arròs ja estava preparat per l’ensacat.

Aquest dia també es duu a terme, a partir de les 12:00h una degustació de diversos tipus d’arròs cuinats pels restauradors locals, com arròs amb tonyina, escamarlans i cloïsses, arròs melós d’ànec i bolets, arròs negre amb sipionets, arròs tot pelat, arròs a banda, arròs negre, arròs amb llamàntol, entre altres.

També es podran degustar postres com la crema d’arròs, gelat d’arròs i menjar blanc i productes elaborats amb arròs com la baldana d’arròs.

Al llarg de la festa es podrà gaudir de la música tradicional de rondalla Xino Xano i la jota amb Silvia Ampolla i l’actuació de les Joteres de Deltebre.

Aquesta festa dóna obertura a les XVII Jornades Gastronòmiques de l’arròs de l’Ampolla, que tindran lloc entre el 18 de setembre al 2 d’octubre on 11 restaurants del nostre municipi presentaran diversos menús al preu comú de 27€. Els restaurant adherits a les jornades són: Restaurant Botavara, Restaurant Can Piñana, Restaurant Casa David, Restaurant Casa Llambrich - Juani, Restaurant Club Nàutic – Casa Montero, Restaurant El Pescador, Restaurant Del Mar- Flamingo, Restaurant la Roca Plana, Restaurant Lo Goleró, Restaurant Perales, Restaurant Sol.

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

ARTICLES RECENTS
BUSCAR ARTICLES
ETIQUETES
RECOMANACIONS DEL MES
AMB LA COL·LABORACIÓ DE
envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross