Albert Guzmán s’ha fet molt popular des de que va ser un dels 4 protagonistes del capítol del programa Joc de Cartes, de TV3, dedicat als millors arrossos del Delta. Teníem molta curiositat per conèixer la seva cuina i la primera visita al seu establiment ha estat, certament, una experiència molt satisfactòria i interessant, ja que hem descobert una gran cuina d’autor a Sant Carles de la Ràpita.
Pràcticament a peu de l’antiga carretera N-340 que travessa la població, ja quasi al final, en els baixos d’uns apartaments que gaire l’amaguen i dificulten la localització, trobem el seu restaurant. L’establiment, inaugurat l’any 1983, es composa d’una barra de bar amb taula adjunta, un menjador per a uns 30/40 comensals, de decoració mediterrània i colors clars amb parets blanques i gran finestrals que li donen lluminositat, i una terrassa a l’aire lliure a la part posterior del local. La directora de sala, que té una capacitat per a uns 50 comensals, és Maria Cinta Guzmán.
La seva cuina és creativa i saborosa, potent, intensa i, sobretot, molt treballada. A partir dels productes originaris de la comarca i del Delta de l’Ebre, on predomina l’arròs i els mariscs i crustacis, a més de varietats molt típiques de peixos com l’anguila, l’Albert ofereix uns plats que, sense renunciar del tot a la tradició local marinera, versiona i transforma amb salses i acompanyaments que li donen colors, gustos i textures particulars, alguna fins i tot agosarada, com en el cas de tataki, on l’escuma de curry competeix amb el gust de la tonyina. Però els resultats finals són plenament positius, conquerint en algunes elaboracions l’excel·lència i la sublimitat. És una cuina que no et deixa indiferent, diferent a la clàssica de la zona, ja que les emocions i sentiments, en definitiva, l’autoria del xef, es nota en cada presentació que arriba a la taula.
L’Albert va estar en contacte amb la cuina ja des de ben petit: des dels sis anys ja corria per aquest restaurant que van fundar els seus pares i on la mare encara l’ajuda avui en dia. Amb els anys, ha sabut combinar el producte de tota la vida amb tocs innovadors, posant-ho de manifest en l’extens menú degustació que ens va preparar i que va començar amb uns aperitius de matrícula d’honor: la crema de carbassó i un singular donete de musclo del delta amb salsa de remolatxa (una especie de maionesa i cogombre). Continua amb una ostra musclarium amb compota de mango i amb mousse de coco i préssec; i amb la sardina marinada amb albergínia brasejada, que és un dels plats estrella del restaurant. Després el tataki en tempura amb escuma de curry, emulsió de llimona i caramel de soja i salsa agredolça. Seguidament, arribà un éclair de foie amb garapinyades d’ametlla, marrón glacé i poma, una altra singularitat de la casa, igualment que el pop amb cansalada i patata lligat al morter amb allioli i pebrots vermells. Culmina un mar i muntanya, el carpaccio de peus de porc amb gamba vermella i, com no podia faltar, l’arròs de mariscs i crustacis, molt saborós. Abans de les postres, vam provar el xapadillo d’anguila amb base d’albergínia a la brasa, que té un gust molt particular i pot generar opinions diverses. Finalment, els dolços oferts són d’altíssima qualitat: briox empapat amb sopa de caramel i crema cremada, i amanida de gelat de torró, on s’amaguen noves sorpreses de sabors. El celler té unes 60 referències i està a càrrec d’en Carlos Belasco.
En conclusió, una experiència gastronòmica molt agradable, amb un estil diferent del que és habitual a Sant Carles de la Ràpita, servit per un servei familiar i amable, on cal destacar la tasca i dedicació en cada elaboració de l‘Albert Guzmán, que a l’entrada del menjador comparteix fotos amb els millors xefs del país.
C/. Sant Isidre, 255 baixos. (43540) Sant Carles de la Ràpita. Tel.: 661 10 26 72. Horari: de 13,00 a 16,00 i de 20,00 a 23,00. Tanca dimarts, excepte a l’estiu; gener i febrer. rB, Masterd Card i Visa. Terrassa. Admet gossos. Correu electrònic: gorriador@gmail.com. Web: www.albertguzman.com