Tres generacions són ja les que han passat per les regnes del restaurant Castell Vell des del 1969. Situat en una terrassa envoltada de vegetació, al cor de la Vila Vella i al davant del Museu, amb vistes al mar, a la muntanya i a les muralles medievals, és el lloc preferit per molts dels visitants que van a Tossa.
L’Albert López, fill i net dels fundadors, és qui lidera actualment el restaurant, juntament amb els seus pares Rosa i Josep Lluís que també estan al peu del canó. A més, compten amb un equip que ofereixen un tracte familiar, proper i atent.
La cuina és mediterrània tradicional, creativa i de mercat. Hem de destacar que en la nostra visita vam voler felicitar personalment al nou xef italià, Leandro Hernán Pecorino, no tan sols per la perfecta cocció de cada plat, la presentació i la combinació de sabors sinó especialment, per un dels postres, que justifica la visita al restaurant. El couland de xocolata de dos sabors, blanca i negre amb gelat de torró o vainilla, exquisit i amb un textura i presentació immillorable.
A la carta trobem especialitats com el Cim i Tombade rap i turbot, 26,80, el plat mès emblemàtic i tradicional de Tossa; la paella Castell Vell, 17,50; el rossejat de fideua (fideuà), 15,80; la caldereta de peix i marisc, 38,80; corvall al forn amb patates i tomàquets, a l’estil de na Francisqueta Tonet, 23,90; camalars a l’andalusa amb salsa de curry, 16,50; bunyols de bacallà amb allioli d’all negre, 11,80; la crema de patata amb ou escumat, bolets i pernil; la panacota... tots ells deliciosos.
El comensal també pot triar el Menú del dia, per 22,90 euros, escollint un primer, un segon i un postre entre 4 varietats respectivament, a més de pa i una copa de vi; o el Menú especial 47 aniversari (1969-2016), per 29,80 euros, que inclou copa de benvinguda de cava o sangria y tres serveis.
A Tossa, la cuina casolana s’ha transmès tradicionalment de generació en generació. El peix i el marisc fresc són, sens dubte, un dels productes més presents a la gastronomia local, ja que la pesca ha estat una activitat tradicional a Tossa. A més, molts dels vilatans tenien el seu propi hortet amb fruites, verdures, cereals i llegums, una petita vinya d’on es feien el seu propi vi, i sovint criaven pollastres, gallines, conills o porcs pel seu propi consum. Tota aquesta varietat de productes tenien la seva època de bonança marcats per les estacions, cuinats a casa en cassola sobre la base d’uns sofregits elaborats amb paciència, i amb un toc final amb les picades.
L’ajuntament i un grup de restauradors del municipi han volgut recuperar i apropar aquesta cuina tossenca més tradicional a tots aquells que vulguin gaudir d’una cuina de qualitat, seguint les receptes de les àvies, i marcada per la història i les vivències de tot un poble. Així, el restaurant Castell Vell forma part dels restaurants adherits a ‘La cuina tradicional Tossenca’ per la tradicionalitat de quatre dels seus plats.
Castell Vell.- Plaça Roig i Soler, 2 (Vila Vella) Tossa de Mar. Tel.: 972 341 030. Temporada Setmana Santa a octubre. Tanca dilluns no festius (Juliol i agost només tanca els dilluns no festius al migdia). Correu electrònic: restaurantcastellvell@hotmail.com. Web: www.castellvelltossa.cat