Sempre resulta molt agradable descobrir en l'immens món de la restauració de les nostres comarques un establiment que resulti certament gastronòmic i s'esforci en mantenir un nivell alt de cuina treballada amb professionalitat que satisfaci als més selectes paladars, amb una relació qualitat preu molt escaient.
La troballa ens ha sorgit a Riudecanyes, un petit poble acollidor a 8 km. del Mediterrani, de 1.116 habitants, que pertany al Baix Camp. Des de fa dos anys, fruit de la lluita d'una dona emprenedora, Susanna Puerto, amb el recolzament del seu marit, Albert Nolla, va néixer El Corral en el punt més elevat de la població davant d'una palmera, aprofitant un local construït pels seus avis als anys 50 conegut i anomenat sempre per tothom com “el corral” i on va viure molts moments en família.
La remodelació es va efectuar mantenint l'estructura i elements originals com les parets de pedra, la columna del pis superior o la corriola de la façana però amb un disseny modern, amb fusta, pedra i ferro com a principals elements. El restaurant està distribuït en diversos espais: una terrassa exterior per a aperitius, cafès o copes, la planta inferior que inclou el hall d'entrada, serveis i un petit menjador (16 persones màx.) per qui no pugui pujar escales o per a un ús privat i la planta superior on està el menjador principal, molt lluminós i amb vistes, amb una capacitat màxima de 35 persones. Disposa d’una bona vaixella.
La cuina és contemporània basada en productes de temporada i proximitat amb arrels mediterrànies. Des de fa un any està a càrrec del xef Rubén Catalán, qui després de formar-se a l'escola d'Hostaleria i Turisme de Cambrils ha forjat la seva trajectòria professional en restaurants com Les Prés d'Eugénie-Michel Guérard, Akelarre i La Terraza del Casino, entre d'altres. L'oferta gastronòmica consta d'una petita carta i de 2 menús tipus degustació que van canviant cada poc temps basant-se en productes de temporada: El somGastronomia (29€) de 4 plats i el Degustació (55€) que inclou 7 plats, 3 entrants, peix, carn, formatges i postres.
Vam triar el primer que s'inicia amb els aperitius que aquell dia eren: Crema de moniato amb escuma de cervesa negra i galeta bescuit d'oliva negra farcida de brandada de bacallà, i xips de yuca al curri. Uns aperitius presentats sobre una caixeta de fusta que posa en relleu el punt d'originalitat i treball de la cuina.
El primer plat és un mar i muntanya, verat a la brasa amb cansalada ibèrica adobada, escalivada i ametlles tendres, que combina molt encertadament els dos productes senzills però saborosos i amb bon resultat; continua la cocotxa de bacallà amb favetes, calçots i fons de galera gelatinós, un plat saborós i ben resolt, que utilitza matèries primes molt nostres i properes; culmina l'àpat amb peix o carn, segons triï el comensal. El lluç amb espàrrecs de mar i terra espàrrec blanc de la Terra Alta, espàrrecs de bosc i salicòrnies arriba a la taula amb el punt de cocció encertat i és exquisit amb l'acompanyament que l'envolta. I galta de vedella guisada, bimis i albedo de llimona també posa de relleu la qualitat de la cuina, que satisfà plenament al carnívor, amb una carn melosa que es desfà a la boca.
El punt dolç per arrodonir el menjar es diu cigaló al plat que és una torrija de licor d'arròs, llet cremada i gelat de cafè. També es pot optar per la taula de formatges de proximitat. Tots els plats, ben presentats i servits amb diligència i amb àmplia informació sobre l'elaboració de cadascun d'ells.
El celler se centra en vins de proximitat amb unes 50 referències i el recomanat, Missenyora, vi blanc de Costers del Segre, marida molt bé el menú. En definitiva, una bona experiència gastronòmica que recomanem ja que justifica plenament el viatge.
C/ Dimecres, 61 (43771) Riudecanyes. Tel.: 977 834 338 / 629 128 580. Horari: De dimecres a diumenge de 13,15 a 15,15 i divendres i dissabte de 20,30 a 22,15. Juliol i agost, de dimarts a diumenge de 13,15 a 15,15 i dijous a dissabte de 20,30 a 22,15. Tanca dilluns i dimarts (excepte juliol i agost que només tanca dilluns. American Express, Master Card, 6000 i Visa. Aire condicionat. Aparcament. Terrassa. Menjador privat per fins a 16 comensals. restaurant@elcorral.cat Web: www.elcorral.cat. Facebook: www.facebook.com/restaurant.elcorral. Tripadvisor: Restaurant El Corral