Fa molts segles Abderrahman III va erigir una fortificació, situat sobre l’actual ciutat de Tortosa, en un promontori que va ser testimoni d’assentaments ibèrics i romans.
Aquell vell castell àrab, denominat de la Suda, del segle X, es va convertir en Parador de Turisme l’any 1976, oferint unes vistes panoràmiques precioses del riu Ebre, les muntanyes de Beseit i la capital de la comarca del Baix Ebre.
Compta amb bells jardins al recinte murallat i certament constitueix tot un referent en l’hostaleria de la ciutat. Només per admirar el Castell de la Suda mereix la visita. El dirigeix Jesús Hernández.
L’establiment hoteler de 4 estrelles ofereix actualment 72 habitacions, amb aire condicionat, minibar, telèfon directe, televisió via satèl·lit i canal+, Wi-Fi a la cafeteria, assecador de cabell. El preu habitació doble és des de 95 euros/dia i en mesos de major activitat des dels 105.
Compta també amb aparcament, jardí, piscina, salons de convencions i restaurant. I l’any passat va portar a terme unes obres de reforma i millora de l’accessibilitat del Parador, que inclouen nous ascensor que permet l’accés a minusvàlids a les habitacions i al menjador.
En un marc d’arquitectura medieval molt reeixit, en el gran saló de l’històric castell de la Suda, el restaurant Marmitia ofereix la cuina mediterrània i regional, amb encertades elaboracions típiques de la zona, realitzada pel xef Francisco González. Dirigeix el menjador Josep M. Serret, que s’encarrega també dels vins. El celler conté unes 24 referències de vins i caves de diferents denominacions d’origen.
Entre les especialitats cal destacar la degustació de croquetes de bacallà, de bolets i de pernil, 6,50; carxofes farcides de brandada de bacallà; milfulls amb foie d’ànec, bolets i ceba confitada i poma caramel·litzada, plat emblemàtic del Parador, 12,00; arròs “Costa l’Ebre”, 17,75; anguila amb suc, 20,00; lluç al vapor amb salsa de romesco i musclos, 19,50; llom d’aurada a l’all i espinacs frescos, 17,50; suquet de peixos i mariscs, 27,00; ànec a la taronja amb blat tendre saltat amb carabassó i dàtil, 17,50; filet de vedella a la planxa amb mi-cuit de foie d’ànec i patates panadera, 20,00; guisat de cabra hispànica salvatge aromatitzat amb herbes del Montecaro i puré de castanyes, 33,00; pastissets del Parador i garrofetes del Papa Luna amb mistela de la Terra Alta, postre emblemàtic del Parador, 5,00; biscuit de torró amb xocolata calenta, 5,00; menjar blanc d’arròs amb fruits vermells macerats al vi negre, 5,00.
També ofereix un Menú, 32,00 i un Menú tradicional tortosí, 35,00. El vi de la casa és el Glorioso criança, 19,00.
Castell de la Suda, s/n. (43500) Tortosa. Tel.: 977 44 44 50. No tanca. American Express, Master Card i Visa. Cadena Paradores de Turismo. Correu electrònic: tortosa@parador.es. Web: www.parador.es