El restaurant Meleta de Romer ha sensibilitzat i conscienciat una trentena de comensals sobre el problema mundial del malbaratament alimentari. L’establiment de l’Ametlla de Mar, partícip de la iniciativa Gastrorecup que va posar en marxa en 2016 la xef Ada Parellada, compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. L’objectiu fomenta la gastronomia sostenible i un sistema alimentari més sostenible, basat en l’economia circular.
![]()
Després d’una càlida benvinguda per part de l’equip del restaurant als assistents, Gessamí Caramés, xef de Meleta de Romer, ha exposat que «és important compartir el Gastrorecup, penseu que 1 de cada 3 aliments es llencen sense un motiu justificat. Per tant penseu que si poguéssim recuperar la meitat dels aliments que van a la brossa podríem combatre la fam crònica a nivell mundial».
Menú Gastrorecup
El plantejament gastronòmic, creat per l’ocasió per l’equip de Cuina de Meleta de Romer, ha sorprès positivament als tastaolletes presents a sala, persones vingudes de La Terra Ferma, de Sitges, de Sant Fruitós del Bages, de Cambrils, entre d’altres punts de la geografia catalana. Tothom ha coincidit en que la proposta creativa de cuina ha estat excel·lent.

Una pell de moniato ha donat la benvinguda en format aperitiu. L’entrant ha estat un deliciós tàrtar de tomàquet i préssec amb sopa freda de meló i carabassó. De primers, gall de Sant Pere i romesco de polp. Una posada en escena lluïda i amb Clàudia Caramés com a mestra de cerimònies dels plats. Posteriorment el pulled pork roll amb chutney i allioli de miso, la lasanya de gallina i corder, i el planxat de peus de porc amb botifarra d’arròs i poma, han rubricat un molt bon sopar. El punt dolç final l’ha posat una pera especiada amb iogurt i orxata. Una molt interessant i sorprenent, feta amb carabassa, canyella, clau, un punt de sal i sucre.
![]()
Un menú que ha estat possible gràcies a la col·laboració dels proveïdors: Hort Ebre, Casa Ametller, Espigoladors, Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, Congelats Marcos, Mulet i Hidalgo, Carns Milà, Mafrica i Arròs Montsià.
La vetllada, en xifres
Durant el Gastrorecup celebrat a Meleta de Romer, Carles Guirado, tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) i cap de l’àrea de l’alimentació sostenible i aprofitament dels aliments, ha explicat que «l’últim estudi realitzat xifra el malbaratament en 173.450 tones anuals. Cada llar catalana llença de mitjana 63,96 kg l’any, és a dir, cada persona malbarata uns 21,68 kg de menjar anualment».
![]()
Per la seva part, Anabel López, directora de l’Agència de Comunicació Sr y Sra Cake que ha dissenyat la imatge gràfica de la campanya ha comentat que «treballem buscant el cor i la sensibilitat de les persones i per això hem situat una persona abraçant i estimant els aliments com a eix principal».
![]()
En total, el Gastrorecup 2025 celebrat a Meleta de Romer ha recuperat 382,5 quilos de producte, entre fruita, verdura, peix, carn i arròs. Meleta de Romer ha estat un dels 65 restaurants catalans adherits a la campanya: 31 establiments a Barcelona, 7 a Tarragona, 13 a Lleida i 14 a Girona.

