L’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona (AGT) ha visitat L’Algadir del Delta, un hotel-restaurant de 15 habitacions situat al paradís del Poble Nou del Delta, en plena Reserva de la Biosfera. Obert l’any 2007, aquest establiment ofereix una cuina honesta, de qualitat amb un gran respecte pel territori on es troba i que aposta diàriament pel producte i pel productor local. Un establiment amb identitat pròpia, la que marquen el xef Joan Capilla i la sommelier Cynthia Del Pino, un formidable binomi professional i personal i al que hem d’afegir el pare del Joan, en Batiste.
![]()
Al carrer Ronda dels Pins nº27 una trentena d’acadèmics s’han donat cita per assaborir un àpat basat en la gastronomia regenerativa «fa menys d’un any vaig començar a treballar aquest projecte amb l’Agència Catalana de Turisme, així el client fa una immersió en el veritable producte que hi ha al Delta, sobretot espècies invasores» i ha afegit «Per exemple, no he volgut tocar l’angula, perquè ens l’estem carregant i casi no n’hi ha. Cal una veda de l’angula de dos o tres anys per així que d’aquí cinc en puguem menjar a dojo. I vull afegir que ens sentim molt orgullosos de treballar espècies no nobles, fer-ne pedagogia de la seva existència a les escoles i donar-li realçada».

L’excel·lència del Celler Rialla marida l’àpat
El menú gastronòmic cuinat per la visita de la AGT a l’Algadir del Delta ha estat perfectament treballat, tant pels sabors oferts per Joan Capilla i el seu magnífic equip, com per la selecció del maridatge.
Els vins del celler Rialla (Batea-DO Terra Alta) han estat l’harmonia perfecta a l’experiència gastronòmica. El projecte iniciat el 2016 per la Susanna, el Sergi i el Roger ha fet brindar als acadèmics amb, entre d’altres, amb Lo Ninot de Bellotes Negre (100% Garnatxa Tintorera), Lo Ninot de Bellotes Blanc (100% Macabeu), el Rialla Rosat (100% Garnatxa Peluda), el Rialla blanc (100% Garnatxa blanca) i Rialla negre (100% Garnatxa negra).

Assaborint el Delta de forma espectacular
L’Algadir va ser el primer hotel de Catalunya amb etiqueta ecològica europea. Actualment la seva bona tasca li fa sumar guardons com l’Estrella Verda Michelin, seleccionat també per la mateixa guia com a Bib Gourmand o el distintiu Slow Food Catalunya Km 0.
Un palmarès espectacular, com l’itinerari gastronòmic que ha delectat a l’AGT i que ha estat format per: tomàquet de l’hort, musclo del terreno en escabetx, api-nap encurtit amb vinagres, ritual de pa amb mantega d’anguila, croqueta d’ànec amb pernil ibèric, salsa taronja i pernil d’ànec, tàrtar d’ànec, llagostí cafè, la crema de ceba ‘ancestral’, ostra del Delta brasejada, magret d’ànec del Delta amb maduració de 7 a 20 dies, arròs marinera i pannacota d’ovella.

La propietat del restaurant i el Celler Rialla han rebut els diplomes de reconeixement que ha entregat Ana Vilallonga, presidenta de l’AGT, Antón Pont, president d’honor, junt amb Francesc Torrente, vicepresident i Juan Luis de Paz, tresorer. Ana Vilallonga ha assegurat que «l’experiència ha estat fantàstica, tant per la gastronomia com pels vins. Cada mos ens ha servit per aprendre de gastronomia regenerativa, de sostenibilitat i de consciència ambiental del Delta de l’Ebre».

L’AGT tanca l’any a Can Bosch
La pròxima cita dels acadèmics ja està marcada en el calendari gastronòmic, serà el dimecres 17 de desembre al restaurant Can Bosch, dels reconeguts cuiners Joan i Arnau Bosch. El restaurant cambrilenc, que suma quatre dècades seguides lluint l’Estrella Michelin a les seves portes, és l’escenari escollit per celebrar el tradicional dinar de Nadal de l’AGT.
