El cap de l’Executiu, Carles Puigdemont, va rebre el passat dimarts, dia 28 de febrer, les cinc denominacions d’origen protegides (DOP) d’oli catalanes amb la finalitat de reconèixer el seu paper en la promoció de l’oli de qualitat i de proximitat.
Els guardonats en la IV edició dels Premis DOP Catalanes d’Oli també han participat a l’acte, fet al Palau de la Generalitat. Els Premis DOP Catalanes d’Oli els convoquen les denominacions d’origen Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà, i es lliuren a professionals, investigadors, cuiners i institucions que destaquen en la tasca de difusió de l’oli d’oliva.
Aquests premis són una acció dins la campanya de promoció conjunta “Tasta’ls olis d’oliva verge extra amb DOP de Catalunya” que es va iniciar cap a l’any 2011. El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc DOP.
En aquesta edició, s’ha guardonat Jeroni Castell, cap de cuina del restaurant Les Moles; Dr. Eduard Escrich i els supermercats del Grup Bonpreu.
Jeroni Castell ha estat distingit per la seva aposta per l’ús de productes de qualitat i proximitat com a tret distintiu i en concret, per la consideració de l’oli verge extra com un imprescindible a la seva cuina.
El Dr. Eduard Escrich per l’àmplia tasca que desenvolupa a la Universitat Autònoma de Barcelona en la recerca i difusió dels efectes beneficiosos del consum d’oli d’oliva.
Finalment, el Grup Bonpreu destaca per la defensa dels productes del territori i en concret del verge extra en la seva política d’empresa.
A Catalunya, hi ha 5 denominacions d’origen d’oli: Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Aglutinen 92 empreses (que majoritàriament són cooperatives oleícoles) i 17.200 productors. Repartides en 16 comarques, es conreen 45.000 hectàrees d’olivera acollides a DOP i s’elaboren unes 12.000 tones anuals d’oli certificat.