Diuen els turistes i els viatgers que les tres regions d’Europa més belles pels seus paisatges d’interior són el Priorat (Espanya), la Toscana (Itàlia) i la Provença (França). Les tres han fascinat, meravellat i inspirat a nombrosos escriptors, artistes i amants del bon viure, els quals han deixat petjada d’allò que expliquen. Les tres mereixen una visita d’un mínim de 4 dies per poder gaudir amb les seves inoblidables vistes. Avui proposem un passeig pel més destacat de la Provença, ressaltant les visites obligatòries d’aquest singular territori francès.
Des de Tarragona per autopista ens esperen uns 500 km per a arribar al primer destí. És per això, que sortint a la tarda, la millor opció és fer una parada i nit prop de la frontera i un hotel ideal amb una excel·lent cuina i un bon spa per a relaxar-se és el de PERALADA (*****).
La primera cita amb la Provença la fem a ARLÈS, Patrimoni Mundial de la Humanitat, per a recórrer els 10 carrers i llocs on Van Gogh va pintar alguns dels seus quadres, com el famós ‘Café Le Soir’ o els ‘Jardins de l’Hospital’. També hi podem trobar moltes reminiscències del seu passat romà, algunes de les quals tenen una certa similitud amb les tarragonines. Val la pena visitar el circ i l’amfiteatre romà, ambdós amb un aforament per a 20.000 espectadors. El circ romà data de l’any 149 i tenia unes mides enormes, fent gairebé mig quilòmetre de llarg i uns 100m d’ample, utilitzant-se principalment per les carreres de quadrigues. L'amfiteatre és una construcció romana de finals del segle I està inscrita a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1981. Actualment, s’utilitza com a plaça de braus i també com a teatre romà, on s’hi celebren importants cites artístiques.
La segona i tercera nit les passarem al fantàstic hotel LE PHÉBUS & SPA (*****), un Relais Chateaux al centre de la comarca del Luberon, que ens permetrà fer curts recorreguts per gaudir de diferents llocs de la zona que val la pena conèixer:
GORDES, penjat en una petita muntanya rocosa, es considera un dels més bonics pobles de França (igual que Roussillon i Lourmarin). Veritable laberint de pedres seques, carrerons multicolors amb altes cases senyorials de portes antigues al peu del seu castell. Ofereix una magnífica panoràmica de la vall i de les muntanyes de Luberon.
L’ABBAYE DE SÉNANQUE és un lloc únic al cor de la lavanda. Una abadia fundada el 1148 ens dóna testimoni de l’arquitectura cistercenca primitiva. Actualment es pot visitar amb un guia, i està habitada per una petita comunitat de monjos del Cister que amb el seu treball dedicat a la cultura de la lavanda, la qual s’estén enfront de l’abadia, i la producció de mel fan front a la seva subsistència i obres de restauració permanents del conjunt arquitectònic.
LES BORIES és un petit poble declarat monument històric l’any 1977. Constitueix el grup més importat de l’hàbitat de la pedra seca característica de la zona i està format per un grup de 7 cabanyes, cadascuna d’elles amb una funció específica: estables, graners, etc.
ROUSSILLON, el poble i les seves cases de color ocre, el ‘Canyó del Colorado’ de la Provença, té una senda de les pedreres senyalitzada amb cartells didàctics sobre l’original geologia i les diferents etapes d’extracció de l’ocre. Val la pena visitar l’antiga fàbrica-museu de l’ocre.
LACOSTE, amb els seus carrerons vorejats de cases de pedra que pugen fins al castell del Marqués de Sade, propietat actual de Pierre Gardin.
I AVIGNON, Patrimoni Mundial de la Humanitat, amb el seu famós pont de St. Bénezer, el de la cançó, i el Palau dels Papes que s’erigeix darrere de la corona de muralles del s. XIV de l’antiga ciutat.
L’última nit ens instal·larem a LA BONNE ETAPE (****), un altre magnífic Relais Chateaux prop de Sisteron, per a gaudir del seu confort, degustar l’exquisit corder de la zona i visitar la ciutadella de la que es considera la ‘Perla de l’Alta Provença’.
VALENSOLE, no queda lluny i la visita és obligada, ja que es considerada la capital de la lavanda. Ja de tornada, trobarem a COUSTELLET el museu dedicat a aquesta planta, que floreix al mes de juliol. BONNIEUX també té extensos camps de lavanda i una fàbrica de mel d’aquesta flor. Si hi ha temps, altres llocs d’interès poden ser LOURMARIN, L’ISLE-SUR-LA-SORGUE (coneguda com la Venècia del comtat) i BAUX-DE-PROVENCE, amb el seu castell medieval.
LE PHÉBUS & SPA, DELIT PER ALS SENTITS EN EL LUBERON
Situat al cor de Luberon, entre Roussillon i Gordes, dos dels pobles més bells de la Provence, Le Phébus, propietat de la família Mathieu, ocupa una extensa finca al centre de la qual s'aixeca una casa de camp feta amb pedra seca, que constitueix l'hotel.
Construïda sobre unes ruïnes de l'època dels cavallers medievals de l'Ordre de Malta, aquest Relais Chateaux de 5 estrelles és una autèntica joia de la hosteleria actual i el refugi perfecte quan el mestral bufa per la planura del sud francès.
La seva magnífica ubicació ho converteix en un punt de partida ideal per descobrir la meravellosa regió de la lavanda i les moltes riqueses paisatgístiques del Luberon: Bories, els pobles penjats als flancs dels pujols, els ocres de Roussillon....
Les 14 habitacions i 10 suites de l’establiment (va començar amb només 4 quan es va inaugurar l’any 1982) són molt àmplies, confortables i amb vistes a les aigües tranquil·les de les seves piscines privades que complementen la gran piscina climatitzada que presideix les terrasses d'aquest singular establiment on tot està pensat i dissenyat per a l'art del bon viure. El preu de l’habitació doble és de 266,67/280,95.
Tots els seus racons respiren una atmosfera subtil feta elegància i distinció, amb vista d'excepció inigualables des de les seves espaioses terrasses i espais exteriors. La decoració floral és creativa i refinada.
Zona infantil, heliport, tennis, aparcament i la zona Spa Carita de 400 m2, el millor lloc per relaxar-se en els seus jacuzzis, gimnàs i sales de descans i de tractaments, complementen les instal·lacions de l'hotel.
El seu restaurant, que té l'estrella Michelin, ressuscita amb mestratge les antigues receptes provençals que elabora Xavier Mathieu amb especialitats exquisides. Maître Cuisinière de France, la seva cuina s'inspira en el Mediterrani, que interpreta amb detall a cada estació, combinant sàviament productes del mar i de la terra, en un joc de textures, colors i presentació amb plats deliciosos en els quals modernitza les tradicionals receptes de la regió. La direcció de sala corre a càrrec de Delphine Rongeat i el sommelier és Patrick Bouillon que té cura d’un celler amb unes 450 referències.
Entre les seves especialitats podem destacar la soupe au pistou, légumes de nos jardins au basilic, huile d’olive et pointe d’ail; l’asperge sortie de terre, cresson, petit oeuf de mer, mignonette de noix; caviar du fleuve Amour aux anguilles de Camargue, pois chiches et pomme fumée; banon de lotte en papillote de feuilles de châtaigner, sablé à la farine de châtaigne, rissoto d’épeautre, mirmoir de bourride; omelette provençale; chocolat île de Sura de Java 70% cacao sorbet poivrons rouges; entre d’altres. Ofereix menús a 58,33 i 79,17 i un menú degustació, 133,33.
El Bistrot Cafè de la Fontanine, a la terrassa al costat de la font refrescant, ofereix una cuina més simple però molt saborosa basada en les tradicions familiars en un ambient de “plaça de poble”.
En definitiva, un racó del món per menjar divinament, relaxar-se, descansar i estar de meravella, envoltat de natura.
LE PHÉBUS & SPA.- Route de Murs. 84220 Joucas/Gordes. Tel.: 33 4 90 05 78 83. El restaurant tanca els migdies de dimarts, dimecres i dijous, i l’hotel i el restaurant de novembre a abril. phebus@relaischateaux.com. Web: www.lephebus.com.
LA BONNE ETAPE, “SI NAPOLEÓ S’HI HAGUÉS ATURAT, S’HAURIA EVITAT WATERLOO”
Successives generacions de la família Gleize s'han vingut ocupant amb màxima cura i dedicació d'aquesta antiga casa de postes del segle XVII, situada al cor d'un bonic poble de muntanya, Chateau-Arnoux, que té el seu castell medieval i està situat entre els Alps i la Costa Blava, prop de Sisteron, la perla de l’Alta Provence.
Un bell Relais Châteaux que porta per nom La Bonne Etape. Balconades, contrafinestres de color verd ametlla, senders de mosaic en els jardins, l'heura en les parets de pedra i un preciós hort biològic en el qual es conreen unes 300 varietats de flors, fruites, vegetals, moltes de les quals alimenten els productes que utilitza la cuina, donen un encant molt especial a aquest singular hotel de quatre estrelles.
“Si Napoleó s'hagués aturat a La Bonne Etape, s’hi hauria quedat i s’hauria evitat Waterloo”. Aquesta frase, extreta del llibre d'Or de l’establiment, va desaparèixer malauradament presa de les flames que van arrasar el menjador de La Bonne Étape l’any 1985. Qui l'ha escrita? Diuen que potser François Perrier, però no se sap del cert. Independentment de l’autor, resumeix a la perfecció l’essència del local, un lloc per quedar-s’hi i gaudir-lo, aprofitant cadascú dels seus cuidats racons.
Es tracta d’un hotel familiar, petit i summament agradable, regentat ja per la quarta generació, on el tracte al client és curós i fa que es senti com a casa seva. Dirigit per Nicolas Rondelli, l’hotel disposa de 19 habitacions i 7 suites juniors, totes elles amb aire condicionat, caixa forta, minibar, telèfon, televisió via satèl·lit, Wi-Fi, barnús i assecador de cabell. L’establiment admet gossos i el preu de l’habitació doble oscil·la entre 195/240 euros/dia. Compta amb aparcament propi, jardí, piscina climatitzada i un excel·lent restaurant, que porta el mateix nom que l'hotel.
El restaurant, al front del qual hi ha el propietari, Jany Gleize, ofereix alta cuina amb accent provençal, recuperant receptes locals de l’àvia Gabrielle, i on el dolç ocupa una posició privilegiada en homenatge a Pierre, el pare i confiter (cal degustar la crema gelada a la mel de Lavanda servida en un autèntic rusc). Però el rei de la cuina és el corder de Sisteron, un plat inoblidable. El menjador, que té una decoració a l’estil Lluís XIV, d’ocre daurat, està dirigit per Jessica Vaugier-Clique. El celler atresora unes 650 referències a cura de Laurent Belot. Té una estrella a la guia Michelin des de l’any 1964.
Com especialitats podem destacar: asperges vertes aux truffes noires, 36; Fleurs de courgettes farcies au basilic, tartare de pomme d’amour, caviar d’aubergine, 28; foie d’agneau tendreet curt, 24; saumon fume à maison, 25; piece de boeuf cru, 27; homard euroéen rôti, 58, filet de Saint Pierre, 42; poisson du marché en croûte d’herbe, 34; agneau rôti à feu d’enfer, 42; pigeon aux fruits du temps, 40; grenadin de veau, morille farcie quenelle de volaille, 41; fromages du coin et d’ailleurs, 17; tarte chocolat au poivre, 18; crème glacée au miel de lavande, dans sa ruche, 19.
El restaurant ofereix també un Menú Mer au Garrigue, 75, maridat, 100 i un Menú degustació Jarlandin, 115,00, maridat 160,00. El vi de la casa és el Domaine de la Blaque - Côteaux de Pierrevert rouge, 38,00.
LA BONNE ETAPE.- Chemin du Lac. 04160 Chateau-Arnoux. Tel.: + 33 4 92 64 00 09. Tanca del 20 de novembre al 5 de desembre i del 6 de gener al 13 de febrer. Correu electrònic: contact@bonneetape.com. Web: www.bonneetape.com.