Igual que bastants grans xefs del país que, sense deixar el seu restaurant, assessoren i dirigeixen un altre a Barcelona (Berasategui, Joan Roca, Marc Gascons, Paco Pérez, Sergi Arola, etc.) Fran López, del restaurant Villa Retiro, de Xerta, amb estrella Michelin des de fa 7 anys, ja té també restaurant a Barcelona, al nou hotel de luxe Ohla Eixample, inaugurat el passat mes d'abril.
D'aquesta forma el preciós hotel boutique, cinc estrelles, situat al carrer Còrsega, prop de Balmes, compta amb un restaurant d'alta gastronomia, batejat amb el nom de Xerta, en honor a la població tarragonina del seu xef, Fran López.
Precisament per homenatjar a la seva terra, el restaurant ofereix en un menjador molt elegant, amb cuina a la vista i amb un servei de primera, una selecció de plats tradicionals de les Terres de l’Ebre com a arrossos, ostres, musclos o angules (en temporada)… A més de la suggestiva i apetitosa carta, hi ha un menú Executiu, els migdies de dimarts a divendres per 35 euros, en el qual el comensal pot escollir un entrant entre 2 opcions, un segon de carn o peix i unes postres entre 3 varietats, a més de vi, aigua, cafè i mini dolços. També s'ofereix el Menú del Delta, tots els migdies, per 50 euros, el Menú degustació per 70 i el menú Homenatge, per 98, amb possibilitat de maridatges. La carta de vins conté més de 300 referències i més de de 200 destil·lats per fer combinats i còctels. Tot això, juntament amb el personal del lobby i terrassa de l’hotel amb unes magnífiques vistes a la ciutat comtal i piscina climatitzada situada a la novena planta de l’edifici, està gestionat per Joaquim López.
En la nostra primera visita hem optat pel Menú del Delta, que s'inicia amb uns aperitius, tàrtar d'anguila fumada, ceviche i una degustació d'oli d'oliva de Pinell de Brai d’oliveres de 400 anys; segueix amb els tomàquets per apreciar tot el sabor d'aquest producte del camp maridat amb vinagre de PX o de romaní; i arriba el plat més assolit, l'excel·lent “esmorzar de ric”, en el qual es conjuguen perfectament el parmentier, amb foie, rovell d'ou d'ànec i tòfona (un plat que per si solament justifica la visita); segueix el contundent arròs d'ortigues i espardenyes, potent que ens porta el mar Mediterrani a la boca, ben conjugat amb la delicadesa del marisc. Acaba amb la simfonia de cítrics, en diferents textures que posen el punt d'acidesa final a aquest menjar exquisit.
En definitiva, l'oportunitat a la Ciutat Comtal de gaudir de la cuina d'un dels millors xefs de les comarques tarragonines a partir de sabors del sud de Catalunya, arrossos, fruits del mar i productes de la terra, que conquisten al paladar i amb la doble opció de menjar en taules o barra, de cara a la cuina.
Còrsega, 289-291. Hotel Ohla Eixample (08008) Barcelona. Tel.: 93 737 90 80. Tanca diumenge i dilluns. Correu electrònic: info@xertarestaurant.com web: xertarestaurant.com