Un restaurant acollidor situat en un carrer estret de Falset, a prop de la plaça de l’Ajuntament, amb espai per a 24 comensals. Sota la direcció de Mercè Pellejà que durant 31 anys ha posat tot el seu entusiasme i dedicació en l’aposta per una cuina de proximitat i casolana. L’establiment recrea un entorn familiar i càlid, presidit per una bruixa que vola en la seva escombra per les altures i una escala de cargol que porta a l’altell on també s’hi pot menjar.
L’entusiasme i l’esforç que Mercè ha posat des de la mort del seu marit, Juli, amb qui juntament portava el comandament del restaurant; ha fet que no s’hagi perdut mai l’essència i el protagonisme d’El Cairat. Actualitzant plats antics però sense perdre les arrels culinàries. Poc a poc ha anat evolucionant cap a una cuina mediterrània i catalana però amb un toc d’autor sempre donant protagonisme als productes de la comarca com l’oli de la DO Siurana i el vi, oferint una extensa varietat tant del DOQ Priorat com DO Montsant.
Autodidacta, explica als comensals els suggeriments de la carta i cal deixar-se aconsellar per la selecció de l’àpat. El menú amb productes de proximitat i temporada és de 28 euros/persona entre el que es pot escollir 5 entrants, com faves amb ceba tendra i puntilles de calamarcets o patata nova amb ous de reig i oli DO Siurana; 5 segons com corbina a la planxa amb romesco o mitjana de vedella macerada amb oli DO Siurana i feta a la brasa i 5 postres com pastís de xocolata blanca i taronja o gelat de codonyat amb escuma de formatge. A més, cal felicitar a Mercè per l’exquisit pa de pròpia elaboració.
Podem optar també pels menús temàtics que varien cada dos mesos. Segons la temporada, Mercè ofereix un menú dedicat a productes concrets com les verdures, els calçots, les fruites, els fruits secs, etc. La carta varia amb verdures i peix de temporada, l’únic producte que és fixe és el bacallà tractat amb diferents textures, com puré, carpaccio o bunyols. Fins a finals de mes podeu gaudir del menú amb herbes aromàtiques (25 euros) amb un sortit de plats conreats amb certa delicadesa: crema de fonoll de jardí, carpaccio de bacallà amb oli i pa de farigola, pizzeta amb verdures, formatge i orenga, corder al forn i lacat amb caramel de fulles de pi i crema de menta amb gelat de llimona. Pel juny i juliol tindrem el menú de fruites amb plats com pasta amb salmó i gelat de poma verda, pernilet d’ànec amb cireres caramel·litzades o crema de remolatxa i síndria. L’aposta dels vins, amb unes 100 referències, és la pròpia de la comarca.
El Cairat, un restaurant que combina a la perfecció la tradicionalitat dels seus plats portada als nostres dies per Mercè, una propietària molt propera i entregada amb tot cor a la creació gastronòmica i als seus clients.
C/ Nou, 3. Falset (Priorat). Tel. 977 830 412 i 620 928 618. Tanca dilluns i febrer. Horari d'13,30 a 15,30 de dimarts a diumenge i dissabtes també de 21,00 a 22,30. Diners, Master Card, 6000 i Visa. Aire condicionat. Correu electrònic: info@restaurantelcairat.com. Web.