El Celler Joan Pàmies és molt més que un restaurant gastronòmic: és una declaració d’amor al paisatge de temporada i de responsabilitat envers els petits productors de l’entorn. En plena tardor, quan els colors del camp s’enfosqueixen i les primeres fredors conviden a la taula, la filosofia d’en Joan Pàmies es deleix «aquesta època de l’any em fa trempar molt (somriu). Arriben els bolets, l’oli nou i pel tipus de cuina que fem és una època fantàstica, molt rica en quan a producte i combinacions». I és que quan el vent porta olor de terra mullada i els camps d’avellaners tremolen sota la boira, a Riudoms hi ha un restaurant on la tardor es pot tastar, plat a plat.

Salt gastronòmic amb valoració positiva
Obert exclusivament de dimecres a diumenge al migdia, en Joan Pàmies cuina plats que expliquen procedència, fets amb ingredients que el territori ofereix en el moment just «hem fet un salt gastronòmic important, hem canviat el sistema d’emplatar, d’entendre el servei, la cuina i d’aprofundir en el petit productor. Hi ha una feinada al darrera i el que més ens importa és que el client s’emporti un tros d’història d’aquesta temporada. Són tres anys que portem picant pedra i ara anem recollint els fruits. El comensal ho entén, li agrada, repeteix després d’una primera experiència i així ens ho transmet. Realment et puc assegurar que el 2025 ha estat un bon any per nosaltres».

Renovació de la carta de vins
Una de les recents novetats al Celler Joan Pàmies és la carta de vins, que ha canviat fugint dels estàndards i ha fet camí a bodegues potser més desconegudes «volem la Laia i jo oferir coses ‘xules’ i atractives i el vi ho mereix. És la meva filosofia de treball, m’agrada donar valor al producte de la terra. Pensa que els pagesos que hi ha en aquest poble són la última generació. Si nosaltres no els ajudem, no els donem un cop de mà, no hi ha gastronomia. Amb aquesta manera de ser he descobert productors de mel, de vi, de formatges que són espectaculars» exposa Joan Pàmies, afegint que «el meu restaurant vull que sigui un mirall de tots els productors que ofereix aquesta terra».

Balanç positiu del Congrés del Romesco
En Joan Pàmies ha estat recentment partícip del Congrés del Romesco de Tarragona, junt amb la resta de cuiners de la demarcació amb Sol Repsol i Estrella Michelin. Un balanç positiu segons Joan Pàmies «sempre faig referència al que Ferran Adrià ens va dir fa uns mesos quan va estar al meu restaurant: ‘Coneixeu alguna salsa freda més complexa que el romesco?’ Tota la raó» indica el xef, posant-la en valor i apuntant que «jo que provinc d’interior i recordo aquelles cases de poble amb aquell rebost amb els alls, els pebrots, l’oli, les ametlles i les avellanes. Les receptes de les àvies que feien aquella cuina per engreixar, ja que la feina al camp era molt dura».

Joan Pàmies: pintor de paisatge
Entre finals de la dècada dels 90 i pràcticament fins el 2007, en Joan Pàmies es va afeccionar a pintar a l’oli. Un hobbie com qualsevol altre si no fos perquè alguna de les seves creacions estan repartides en diferents espais del restaurant. Com bé indicar el xef i pintor «va ser una etapa creativa de la meva vida, completament autodidacta, i com em va la marxa, doncs em vaig posar a pintar a l’oli durant pràcticament una dècada. I alguna petita mostra forma part de l’interiorisme del restaurant».

Pintures a banda, al Celler Joan Pàmies la seva força és la sinceritat: productes del camp, receptes que respecten el temps i una mirada que converteix l’àpat en un relat que t'emportes al paladar.
