Les plantes silvestres del nostre entorn han estat font d'aliment per a l'ésser humà des de temps immemorials i per la nostra desconnexió han passat a un segon o tercer pla i, fins i tot, caient en molts casos en l'oblit. Ara fa uns dies que dues ebrenques es van plantejar una gran aliança, la de portar a terme un sopar on les plantes silvestres comestibles fossin les principals protagonistes.
Una proposta gastronòmica que va tenir com a escenari Poblenou del Delta, amb la cuina del restaurant Cal Faiges, porta d'entrada a l'essència del Delta de l'Ebre gràcies a Neus Faiges, la xef de la casa, i els coneixements botànics d’Ari Nadal, biòloga que imparteix docència a l’Institut de Cultius Marins de La Ràpita. Un exitós àpat que va omplir de gom a gom el restaurant i que va delectar els paladars i les ments de tots els assistents. Un veritable aprenentatge.
Un menú degustació que va aixecar expectació
La benvinguda la van donar uns aperitius on van destacar el mil fulls de Malva farcit de cremós de formatge blau; un chawanmushi (flan salat japonès) de gamba, aire de Maria Lluïsa i ratlladura de llima; un briox, nata agria fumada i corn de cérvol i una tartaleta de noodles de calamar, pernil d’ànec i flors de ravenissa i rave de mar.
Posteriorment una galera artemisa, elaborada amb una galera pelada confitada, mantega de galera, salsa artemisa i fulles petites d’artemisa. Un plat que va enamorar a la seva creadora, Neus Faiges, argumentant-nos el perquè «aquest és el plat que més m’ha agradat ja que l’artemisa té un sabor que combina molt bé amb els mariscos i que ha sorprès gratament a la gent».
Els següent plat va ser un triumvirat de sípia, carxofes i oxalis (coneguda també com agrella) en diferents textures; seguit d’un lliçal en crosta de plantes aromàtiques (botja de Sant Joan, palla i farigola). Quin sabor amb aquesta combinació d’herbes!
Un arròs i uns postres de traca i mocador!
En la recta final i per culminar-ho no podia faltar un arròs en aquest magnífic sopar, i quin arròs! La Neus Faiges hi té la mà trencada i va obsequiar-nos amb un arròs melós de tudó condimentat amb salicòrnia, coneguda com l’espàrrec del mar i que neix en llocs salins.
Per arrodonir la vetllada, un sorbet de mandarina i taronja, amb uns daus de gelatina d’herbabona i sake kensho. Uns daus que, segons el paladar, van tenir disparitat d’opinions sobre la seva aportació al plat. La traca final va ser una crème brûlée de romer, sucre de romer i gelat de mel de taronger.
El menú degustació va ser maridat amb els vins de la bodega Serra i Barceló (Els Guiamets), denominació d’drigen Montsant. Josep Serra, quarta generació de viticultors va interpretar perfectament la proposta consensuada per la Neus Faiges i l’Ari Nadal.
Balanç satisfactori
Finalitzat el sopar, Neus Faiges es mostrava descansada, la cuinera formada a l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, i que en el seu recorregut professional ha treballat amb grans institucions de la cuina internacional com Alain Ducasse i Mauro Colagreco afirmava que «estic molt contenta per la resposta de la gent i perquè he pogut transmetre la cuina que m’agrada fer. Soc conscient que era un desafiament i el que més m’ha agradat també és haver fet descobrir als assistents que hi ha un món per conèixer amb les plantes salvatges i tot el que ens aporten a la gastronomia del territori».
Per la seva part, Ari Nadal exposava que «hem obert la ment a la gent, ha estat una iniciativa molt interessant i amb la voluntat amb la que ha vingut la gent, la de deixar-se sorprendre i sobretot donar-li valor a aquestes espècies i que són tant importants pels nostres ecosistemes».