El prestigiós gastrònom gironí Jaume Fàbrega ens convida a descobrir i assaborir una de les cuines més genials de casa nostra: La de la Costa Brava i el Pirineu de Girona.
A través d’aquest exhaustiu receptari –més de dos-cents plats «preparats» per Jaume Fàbrega–, coneixerem tota mena de propostes a mig camí entre la tradició i la modernitat d’una cuina tan original com inclassificable, però farcida, macerada o amanida amb olors i gustos que viuen al fons de la nostra memòria i que ens resulten del tot genuïns.
El volumen,amb pròleg de joan Roca i publicat per Viena Edicions inclou diversos interessants apèndixs al voltant dels vins i les rutes gastronòmiques, les DO i les IGP, i un llistat de campanyes, jornades i festes gastronòmiques.
En la cuina gironina, a més de la que fan els grans xefs als restaurants pertany també a les mestresses de casa, als restauradors anòmins, als pagesos i als pescadors… que de mica en mica han anat elaborant tot un seguit de plats variats i amb segell propi, com ara les diverses varianst e mar i muntanya.
Jaume Fàbrega. Historiador, escriptor, periodista i consultor gastronòmic. Professor d’Enogastronomia de l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fins a la jubilació.
És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA), la Federació Internacional de Periodistes de Turisme (FIJET), l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) i el Comitè Espanyol d’Història de l’Art (CEHA), entre d’altres. Ha estat professor d’Història de l’Art Contemporani i Teoria i Tècniques de l’Art a la Universitat de Girona, i ha impartit diversos cursos d’art i gastronomia en centres universitaris i culturals d’arreu, així com cursos de doctorat sobre Alimentació Mediterrània a l’Hospital Germans Trias i Pujol. També pronuncia conferències sobre enogastronomia arreu de Catalunya, el País Valencià, la Franja, les Balears, la Catalunya del Nord, França, Espanya i Itàlia.
Ha publicat més de 70 llibres, amb 4 enciclopèdies, considerades obres de referència. Per exemple, La cuina catalana, en 9 volums; La cuina mediterrània, en 3 volums; La cuina del món, en 3 volums, i La cuina. Gastronomia tradicional sana, en 4 volums, que inclou un gran diccionari dels productes alimentaris.
Col·labora en diversos mitjans: Revista de Girona, El Temps, Diari de Girona, Empordà, Regió 7, Revista del Baix Empordà, Vadegust.cat i La Xarxa TV, entre d’altres. També és present a internet amb tres blogs (Bona Vida, Gastronomia Catalana i Catalan Cooking), així com a les xarxes socials.