Un cop més hem tingut el plaer de delectar-nos amb els excel·lents plats de, per a mi, un dels millors restaurants de Barcelona, Via Veneto. La seva romàntica decoració “belle epoque”, el seu perfecte servei, la seva extensíssima bodega i la seva clàssica cuina catalana fan que el dinar sigui una magnífica experiència per a tots els sentits.
Una copa de cava de al Penedès dóna la benvinguda al comensal a la taula acompanyant els aperitius: llonganissa de Tortallà, un tast d’oli de l’Empordà Olirium, 100% arbequina, una croqueta de pernil ibèric 5 J, singular pa cruixent farcit de salsa tàrtara amb salmó marinat i el seu caviar, tota una delícia; i una curiosíssima gírgola (bolet) del castanyer amb un toc de romesco, que s'assembla en el gust a la carxofa.
Com entrants, els llagostins al vapor amb "vichysoisse" de porro i coco, que li dóna un toc especial de línia tropical al marisc; tàrtar d'escamarlans i gambes amb amanida "Waldorf" i sorbet d'api; empedrat de bacallà i mongetes blanques de Santa Pau amb esferes d'oliva; i calamar de potera guisat amb ibèrics i “piparra”.
De segons, el filet de vedella “Rossa Gallega” amb lingot de patata "Macaria" i salsa Cafè de París "a la minute", plat acabat davant els comensals; i espatlla de cabrit, desossada i confitada 18 hores, amb albergínies.
Per postres, una selecció de formatges; la clàssica taronja a l'estil Via Veneto, pelada i preparada també al menjador; i un "couland" lleuger de xocolata "grand cru" de Ghana amb sorbet de taronja sanguina. Tot això regat amb un Viña Alberdi criança de 2014. Finalment, amb el cafè, els "petit fours". Un dinar memorable.
Amb més de 50 anys d’història, Via Veneto és tot un exemple d’un restaurant magnífic. Al capdavant hi ha els seus propietaris, dos grans professionals, Josep Monje, que l’any 2013 va entrar com acadèmic de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i el seu fill Pere Monje, nomenat també l’any 2013 millor “Director de Sala” per jurat dels Premis Nacionals de Gastronomia, que compten amb un excel·lent equip humà.
Servei excepcional amb els “maîtres” Javier Oliveira i Luis González. Un dels cellers més complets del país, a càrrec del sommelier José Martínez, que es pot visitar si es demana i que té més de 15.000 ampolles i unes 1.500 referències.
La cuina és catalana de mercat està a càrrec del xef David Andrés, al capdavant d’un equip de 15 professionals. Disposa de 5 varietats de pa d’elaboració pròpia (recomano el d’oliva i el de nous).
Ganduxer, 10-12. (08021) Barcelona. Tels: 200 72 44 i 200 70 24. Horari d’13,00 a 15,45 i de 20,45 a 23,15. Tanca dissabte migdia i diumenge tot el dia i de l’1 d’agost a 11 de setembre. American Express, 4B, Master Card i Visa. Aire condicionat. Aparcament. Aparcacotxes. 7 menjadors privats per fins a 95 comensals i 50 a la sala principal. És membre de Barcelona Premium. info@viaveneto.es. Web: www.viavenetorestaurant.com