‘Desde Valencia para Valencia’ és una iniciativa solidària liderada pels cuiners Ricard Camarena, Begoña Rodrigo i Quique Dacosta i a la que s’hi han sumat de manera solidària reconeguts xefs d’arreu del món, amb un objectiu senzill i vital: recaptar fons per reconstruir negocis, restablir l’esperança i reactivar la recuperació econòmica de les zones afectades.
Aquest divendres 13 de desembre es celebra la ‘Gala Benèfica de Tarragona’ al Castell de Tamarit (20:30h), amb una setantena de comensals que viuran tota una experiència solidaria. De tot plegat en parlem amb Ricard Camarena, xef valencià i ‘alma mater’ del projecte
Com estàs vivint el compte enrere per aquest divendres amb els sopars de 'Desde Valencia para Valencia' arreu d'Espanya?
Amb bastant nerviosisme i expectativa Estem acabant de resoldre alguns dubtes de darrera hora. Tenim ganes de sentir en primera persona la utilitat de l’acte, que surti bé i que la gent se senti recompensada.
Com a cuiner i professional de la restauració, sents orgull de la resposta de tots els xefs per comunió solidaria que heu aconseguit?
Pocs sectors tenen l’empenta que tenim nosaltres, realment és envejable. Quan vam posar en marxa aquesta iniciativa em va trucar el gran Ferran Adrià i em va dir que sentia orgull del que havíem posat en marxa.
Com a valencià tant la teva persona, com la Begoña i el Quique, com seguiu vivint la situació setmanes després de la tragèdia?
Amb un poc de desesperança. El trajecte és llarg, i no tot, sobretot a nivell d’ajudes no tot va amb la rapidesa que ens agradaria.
En Fran López, a la província de Tarragona, va comentar el dia de la presentació, que 'aquest sopar no va ni d'estrelles ni de sols', sinó que va de solidaritat en el sentit més ampli de la paraula. Coincideixes?
La meva principal obsessió era que tothom es sentís inclòs, res de elitismes. Tota ajuda suma en aquests moments i coincideixo plenament amb les paraules de Fran.
Els xefs us heu volcat, ara bé, també cal posar en valor els proveïdors, que també s'han posat a disposició del minut 1, oi?
S’hi ha bolcat tots des del primer minut sense esperar res a canvi. A Tarragona per exemple, l’ajuda de Balfegó ha estat brutal a nivell nacional. Vull posar en valor a tots els proveïdors i donar-los les gràcies de cor.
Heu notat també que molta gent que no podrà assistir als sopars, volen fer-vos costat mitjançant la 'Mesa 0'?
Efectivament, hem rebut donacions de milers d’euros i estem molt contents de veure el sentit humà de les persones i de les empreses. La nostra filosofia és la de causar impacte i honrar amb la nostra feina a la gent que ho està passant malament.
Per acabar Ricard, quin missatge enviaries a tota la gent de Tarragona ja apuntada i als que potser s'ho estiguin pensant?
Que s’animin a venir, que la experiència promet ser meravellosa. Aquesta vegada toca ajudar a València i que, si en un altra ocasió toca ajudar a una altra territori, els cuiners allà hi serem.