El darrer cap de setmana d’agost el restaurant Brichs de Falset rendeix homenatge a la tonyina vermella de Balfegó. L’establiment liderat des del 2024 pel xef Rafel Muria (Estrella Michelin i Sol Repsol pel Quatre Molins de Cornudella de Montsant) té preparat pel divendres 29 d’agost la ‘Festa del Ronqueo Balfegó’, i pel dissabte 30 i el diumenge 31 d’agost un menú monogràfic per aquesta joia mediterrània.

Rafel Muria té una vinculació especial amb aquest producte del mar: el 2018 va ser el guanyador del ‘Concurs de gastronomia Tonyina Roja Balfegó’, aconseguint 100 punts al reconegut cuiner Martin Berasategui, la puntuació màxima, per la seva Royal de Tonyina Vermella Balfegó amb salsa i compota de pera.

Rafel, com neix la idea d’aquest festival de tonyina Balfegó i perquè l’heu situat en aquestes dates?

Francament t’he de dir que feia força temps que tenia la idea al cap, l’únic que ens faltava era això, trobar l’encaix òptim i ara per fi és una realitat. El divendres 29 d’agost el ronqueo (l'art tradicional de tallar una tonyina sencera per obtenir les millors peces) el farem a la terrassa del Brichs, ben acompanyats de musiqueta i els vi blanc de La Conreria d’Escaladei, del vi negre del Celler Ronadelles i del cava d’AT Roca.

Un esdeveniment amb places limitades i en el que ja teniu el 50% de l’aforament ple. Això denota que el gourmet té interès...

És una oportunitat molt xula (60 euros per persona). Pensa que normalment no estem acostumats a veure en els restaurants peixos d’entre 100 i 200 quilos, i aquí el client serà un privilegiat al poder veure en directe tot el procés d’especejament, amb l’afegit que se li explicarà tot d’una forma ben pedagògica i posteriorment ho tastarà. El ronqueo el limitem màxim a 60 comensals i ja tenim la meitat de llocs exhaurits, així que de moment estem molt contents.

Fer referència a Balfegó i a Rafel Muria és parlar d’un tàndem amb un component especial.

Sens dubte, pensa que el cap de setmana portarem a terme un monogràfic dedicat a la tonyina a l’interior del restaurant i, segurament diumenge, disposarem de la presència de la família Balfegó. Realment tenim una relació on ens complementem i on ens ajudem mútuament a saber i a conèixer què volem els cuiners del seu producte. En conseqüència, el client també ho gaudirà ja que les propostes culinàries que treballarem seran de molta qualitat.

Em pots detallar alguna d’aquestes delicatessen...

I tant! Deixa’m afegir que totes les reserves s’han de formalitzar a través de la pàgina web del restaurant. El menú monogràfic (80 euros per persona) té, entre d’altres, la nostra guilda de tonyina, una croqueta de cua de tonyina estil rosbif o una ventresca amb la seva salsa i bimi brasejat. Et dic aquestes, ara bé, qui vulgui saber més, que entri a la web o a les nostres xarxes socials.

Quin és l’objectiu d’aquest doble esdeveniment?

Començar a fer ‘jaleo’! (somriu) ara que iniciarem temporada. Realment aquesta experiència és un regal i no la fem amb el propòsit d’obtenir un gran benefici econòmic. Volem que la gent vingui i s’ho passi bé assaborint i descobrint la tonyina vermella de Balfegó i tot el que el meu equip prepararem per arrodonir-ho.

La última Rafel, quin balanç fas de l’estiu ara que resten menys de 10 dies per finalitzar el mes d’agost?

Buffff! (esbufega). Ha fet molta calor aquí al Priorat i la gent ha contemplat més quedar-se a les cases rurals, als hotels de luxe de la zona, o anar cap a la platja. Si l’he de definir amb una paraula, seria que l’estiu no ha estat ni molt menys per tirar coets, així que l’etiqueta és d’estiu ‘normal’.

Gràcies Rafel i bona temporada!

Gràcies a vosaltres.

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross