El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va lliurar els segons Premis d’Enoturisme de Catalunya, durant la celebració de la 2ª Nit de l’Enoturisme a Catalunya, organitzada pel Departament d’Empresa i Coneixement a la Catedral del Vi de Pinell de Brai.
Els Premis d'Enoturisme de Catalunya formen part de les accions per promocionar l’enoturisme català, que defineixen i impulsen la Taula d’Enoturisme de Catalunya. L’objectiu d’aquests guardons és reconèixer les millors iniciatives enoturístiques amb les que compta el país i que pretenen ser un estímul per a les empreses perquè vetllin per la qualitat, sostenibilitat i especialització del seu producte, incentivar-les a la millora contínua de les seves ofertes i innovar a l’hora de plantejar noves propostes.
En aquest sentit, les empreses premiades han d’haver contribuït, amb la seva exemplaritat professional i la seva cooperació, als interessos del sector enoturístic català i al posicionament, l'especialització, la innovació i la millora de la qualitat i la competitivitat nacional i internacional de l'enoturisme.
Els guardonats en aquesta segona edició en cada una de les categories en estat:
Allotjaments: Cava&Hotel Mastinell, amb seu a Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès). Aquest hotel uneix els serveis i instal·lacions d’un cinc estrelles amb la voluntat de difondre la cultura del vi a través d’activitats diverses (trepitjat de raïm, descobriment de l’elaboració de vins i caves, serveis de vinoteràpia i cavateràpia, etc.). A més l’edifici, d’estil gaudinià, respon a criteris de sostenibilitat com l'aprofitament d’aigües pluvials, filtració solar, caldera de biomassa i il·luminació LED entre d'altres. Des d’aquest allotjament col·laboren en el desenvolupament social i econòmic del Penedès i en el coneixement de la cultura, la història i el paisatge de la comarca.
Restaurants: El Cigró d’Or, amb seu a Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès). Aquest restaurant contribueix a la difusió dels productes de la comarca, ja que treballa amb productes del Penedès, tot reversionant plats típics de la cuina catalana. A més, el 90% de la seva carta de vins són de la D.O. Penedès. També organitza tallers, sopars gastronòmics, tertúlies culturals, etc., i en col·laboració amb diferents entitats i institucions públiques programa activitats relacionades amb la gastronomia i el vi, com per exemple l'Any Internacional dels Llegums.
Art i cultura: Acadèmia Tastavins Penedès, amb seu a Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès).
Cellers: Heretat Oller del Mas, amb seu a Manresa (el Bages).
Agències de viatges especialitzades: ViOrigen, amb seu a Gandesa (la Terra Alta).
Entitats públiques o publicoprivades: Patronat de Turisme Costa Brava Girona, amb seu a Girona (el Gironès).
Pràctiques sostenibles/responsables d’enoturisme: Celler Lagravera, amb seu a Alfarràs (el Segrià).