La DOP Avellana de Reus ha inaugurat l’exposició fotogràfica Pell d’Avellana, una sèrie de retrats i textos que posen rostre i veu als productors del nostre territori. Una mirada de proximitat que despulla el professional per mostrar la persona: el dubte, l’orgull, la responsabilitat i l’alegria de qui cuida la terra.
Els principals protagonistes, acompanyats de familiars i amics, s’han aplegat al Palau Bofarull de Reus per contemplar l’exposició. Precisament Ester Gomis, presidenta de la DOP Avellana de Reus ha explicat que «la pell d’avellana sou les persones que durant molts anys, durant moltes dècades heu plegat avellanes. És un homenatge als pagesos que esteu resistint amb les vostres explotacions. Reproduïm les vostres cares amb color d’avellana».
Primera exposició d’Ignasi Fernández
Pell d’Avellana és un projecte de la DOP Avellana de Reus dirigit per Ignasi Fernández, fotoperiodista amb segell Universitat Rovira i Virgili (URV) i responsable de comunicació de l’entitat. Ignasi Fernández ha explicat que «em fa molta il·lusió debutar en el que és la meva primera exposició fotogràfica. M’ha emocionat molt aquesta connexió establerta amb ells, perquè he hagut de posar el cor per extreure la seva essència i plasmar-ho a les fotos i als textos que l’acompanyen. Espero que agradi».
I és que l’avellana de Reus és una manera de viure, un ofici que passa de mans i una pell compartida. La pell de la terra i de qui la cuida. Cada fotografia captura l’essència d’un ofici que perdura malgrat la incertesa, i convida el visitant a mirar als ulls als veritables protagonistes de la DOP Avellana de Reus: els productors.
El testimoni de Ramón Tarrech
Ramón Tarrech, mestre i pagès, és un dels protagonistes del recull fotogràfic de ‘Pell d’Avellana’. El més veterà de tots ha subratllat en la seva intervenció que «la moral dels pagesos de l’avellana, com sabeu, és baixa. Això fa que molts baixin la persiana, d’altres persisteixen. Jo soc un d’aquests, ara bé, quan veus entitats com la DOP Avellana de Reus fan tot el que poden perquè el sector no mori, els supervivents, només els hi podem dir que gràcies».
En definitiva, Pell d’Avellana és un homenatge a la dedicació dels pagesos de l’avellana i un pont entre el món rural i el consumidor, entre la tradició i el futur.