El celler Mastinell, situat a Vilafranca del Penedès, ha estat reconegut amb el segell «Elaborador Integral» per la Denominació d'Origen Cava. Aquest distintiu, atorgat pel Consell Regulador, certifica que Mastinell porta a terme el 100% del procés d'elaboració dels seus caves a les pròpies instal·lacions, des de la verema i el premsat del raïm fins a l'embotellat i la criança en ampolla.
Sobre aquest reconeixement, Mery Nieto, enòloga de Mastinell, declara que estan «molt orgullosos de rebre aquest segell que suposa un gran èxit per al nostre celler i reflecteix l’esforç constant per oferir caves d’alta qualitat, elaborats amb el màxim respecte per l’entorn i la tradició. No només reforça la nostra reputació com un dels cellers més compromesos amb l'excel·lència, sinó que també ens posiciona com a referent de sostenibilitat dins la D.O. Cava. Agraïm al Consell Regulador de la D.O. Cava per aquesta distinció, que ens motiva a seguir cuidant les nostres vinyes i millorant els nostres processos per a les generacions futures».
Un celler respectuós amb el medi ambient
Mastinell es distingeix per la seva dedicació a la viticultura ecològica, això suposa l'eliminació de productes químics com a insecticides i herbicides a favor de pràctiques més naturals i respectuoses amb el medi ambient. Així mateix, el celler conserva la tradició de recol·lectar el raïm manualment. A l'elaboració de caves amb llargues criances, aquesta tradició atorga una complexitat aromàtica única, aportant frescor i aconseguint una integració perfecta del gas carbònic.
Fruit d'aquest procés, Mastinell compta amb productes reconeguts i premiats a nivell internacional, en certàmens prestigiosos com el Concours Mundial de Bruxelles, el Decanter World Wine Awards, l'International Wine & Spirit Competition (IWSC) o el Sakura Awards Japan.
Recuperació de varietats de raïms autòctons
Tanmateix Mastinell, en la seva aposta per la recuperació i promoció de varietats de raïm autòctones en l'elaboració dels seus vins i caves, treballa amb ceps tradicionals de la regió, com la xarel·lo, macabeu i parellada, essencials en la identitat del cava, reforçant així el seu vincle amb el territori i garantint una expressió única en cadascuna.
Com a part d’aquesta estratègia, Mastinell continua investigant i experimentant amb tècniques de cultiu i vinificació que potenciïn les característiques d’aquestes varietats autòctones. El seu objectiu és preservar-ne la riquesa genètica i contribuir a l'evolució del cava, combinant mètodes tradicionals amb innovacions enològiques que permetin extreure la màxima qualitat de cada collita.