L’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona ha començat l’any gaudint d’una calçotada en un marc incomparable, el Castell de Riudabella. En aquest edifici del segle XII -catalogat com a bé cultural d’interès nacional- els acadèmics han pogut realitzar una visita cultural i també han assaborit el ritual de la festa catalana gastronòmica per excel·lència: la calçotada.
Entre les parets de pedra d’aquesta antiga granja cistercenca situada al municipi de Vimbodí i Poblet, i que es va convertir anys més tard en mansió fortificada d’estil historicista, els assistents han assaborit en primer lloc uns deliciosos embotits d’aperitiu: botifarra blanca i negra de Valls, ‘cecina’ de León, espatlla de porc ibèric i fuet espetec.
Paleta de porc rostida al forn medieval
Posteriorment els calçots han estat els protagonistes. Aquests han estat sucats amb una salsa de romesco molt ben aconseguida i elaborada amb vinagre fet al mateix Castell de Riudabella. Un cop situats en el majestuós menjador medieval, els comensals han degustat una de les grans novetats d’aquesta calçotada: paleta de porc rostida al forn medieval durant 18 hores.
Un veritable espectacle pel paladar i que s’ha arrodonit amb un braç de gitano del Forn Caixal de Vimbodí i Poblet. Un dinar excel·lent maridat pel Castell de Riudabella chardonnay i macabeu 2022 i pel Castell de Riudabella Pinot Noir 2021, dos vins d’autor obra de Pieter Gil Moreno de Mora de Haas, enginyer agrònom per la Universitat de Lleida i enòleg per la Universitat Rovira i Virgili.
Un cop finalitzada la calçotada, Ana Vilallonga, presidenta de l’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona, conjuntament amb el president d’honor, Antón Pont, han fet entrega del diploma de la visita a la propietat del Castell de Riudabella i amfitrions de la visita: José Pedro Gil Moreno de Mora y Martínez-Gil; Martina Shepper; Regina Gil Moreno de Mora Shepper i Pieter Gil Moreno de Mora de Haas.
Pròxima visita, a Les Veles
L’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona ja té programada la pròxima visita, el dimecres 12 de febrer serà el torn de descobrir el restaurant Les Veles, propietat del Grup Calafat i situat davant del Golf de Sant Jordi, a la marinera població de l’Ametlla de Mar.