Aquest serà un cap de setmana ben especial per Enric Guasch i per Yoel Álvarez. Tot dos han demostrat el seu saber fer culinari en la 20a edició del prestigiós concurs de cuina per a joves cuiners ‘La Mar i l’Horta als Fogons’ que organitza anualment l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils i l’Ajuntament del municipi.

El primer finalista ha estat Enric Guasch, alumne de l’Escola Superior d’Hosteleria de Barcelona (ESHOB), qui ha fet una nova versió d’una recepta tradicional catalana com són les mandonguilles amb sípia. L’Enric ha apuntat  la seva idea en el moment de presentar el seu plat davant jurat «en aquest cas la mandonguilla la he volgut fer en versió de coulant. A sobre de la mandonguilla hi ha una galera que he escaldat i flamejat en el darrer moment del passi i un vel de garrí per acabar de donar-li intensitat. És una espècie de nigiri que si es pot s’ha de menjar directament en boca perquè exploti el sabor».

Enric Guasch s’ha mostrat molt satisfet després d’assolir aquesta posició de primer finalista i ha comentat que «la gastronomia és la meva passió des de ben petit, ha estat una experiència boníssima i tinc molt present al Jordi Narro, director de cuina al ESHOB, el meu mentor».

Yoel Álvarez i seu Memòries del Mare Nostrum, segon finalista

La segona posició del concurs s’ha quedat a casa, en Yoel Álvarez, alumne representant de l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils així ho ha aconseguit amb el seu ‘Memòries del Mare Nostrum’. Un plat que «consta de diferents textures utilitzant només ingredients que s’utilitzaven a l’època romana i aplicant-hi tècniques més modernes. Destacant la utilització del garum que, fent un símil, seria la salsa de soja autòctona del Mediterrani. És una fermentació de peix blau amb una mica de sal i aigua i que he fet a casa per després aplicar-la al plat».

En Yoel Álvarez ha mostrat la seva satisfacció un cop acabat el concurs «estic molt content per haver arribat a la final i sobretot molt motivat pel dia de demà. La inspiració del plat l’he extret del moviment Tàrraco a Taula que vaig poder viure l’any passat a l’Amfiteatre de Tarragona i del que és el meu pare culinari, el xef Moha Quach. He volgut reflectir el que ell m’ha ensenyat en aquest concurs».

Enric Guasch i Yoel Álvarez han competit per fer-se amb la corona de finalistes amb sis alumnes més: Kay Serrano, de l’Institut Bisbe Sivilla de Calella (Barcelona), Òscar Domènech, del Centre Integrat Públic de Formació Professional Benicarló, Lucía Torres, de l’Institut Martí Dot de Sant Feliu del Llobregat, Jesús Márquez, de l’Escola d’Hoteleria Institut Dertosa de Tortosa, Jenifer Voidoc, de l'Escola d'Hoteleria de Sant Cugat del Vallès i Àlex Serrano, de l'Institut Marta Mata de Montornès del Vallès.

Gessamí Caramés i Sergi Palacín, molt atents a la cuina

La 20a edició del concurs de cuina per a joves cuiners ‘La Mar i l’Horta als Fogons’ ha tingut un gran nivell. Els participants contenien els nervis en el procés d’elaboració de les seves creacions sota l’atenta mirada de dos exalumnes de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, com són la cuinera Gessamí Caramés (Meleta de Romer) i el cuiner Sergi Palacín (restaurant Hiu). Tots dos com a jurat no han perdut detall i han aprofitat l’esdeveniment per enviar-los diferents missatges «que es presentin a molts concursos, que no tot és guanyar, que fer contactes i interrelacionar-se amb altres persones els hi serà positiu pel futur. Enhorabona finalistes».

L’alumnat agraeix al professorat del centre l’ajuda al concurs

L’engranatge del concurs ha estat perfecte, l’alumnat participant en el desenvolupament de l’acte ha agraït a Guillermo Martínez, Marc Lozano, Montserrat Fusté, Laura Segarra i Lourdes Torres, professorat de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils «la seva predisposició, esforç i dedicació en el concurs», paraules que també ha subratllat Jorge Gómez, director del centre, acompanyat d’Oliver Klein, alcalde del municipi.

També cal posar en valor les eficients responsables municipals de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils: Núria Ferrando, Christel Torres i Susana González. Un triumvirat que ha estat pendent organitzativament de tots els detalls.

El jurat no ho ha tingut fàcil

Tot i que el paladar del jurat s’ho ha passat d’allò més bé, els integrants del mateix han tingut més d’un maldecap alhora d’afinar les puntuacions a causa de l’alt nivell dels plats presentats.

El jurat l’han format per Pau Serra, president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils; Carles Ventura, músic cambrilenc i pescador jubilat; Alexis Domenech, representant de la Cofraria de Pescadors de Cambrils; Rosa Mata i Cristina Salvans, guanyadores de la 6a biennal d’art contemporani gastronòmic de Cambrils i Helder Moya, periodista gastronòmic i cap de redacció de la Guia Gourmand.

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross