David Ciurana, a la categoria de cuina, Raquel Fernández, com a millor responsable de sala i Angie Puget, en el Premi Social, són els guanyadors de la tercera edició dels prestigiosos Premis Gastronòmics Josep Lladonosa. El David Ciurana treballa actualment al restaurant Deliranto de Salou, i Raquel Fernández, a Cocina Hermanos Torres Restaurant de Barcelona. La Raquel a més, va guanyar l’any passat el premi en la categoria de cuina, i per tant és l’única que en els tres anys del concurs suma un doblet en el seu palmarès.
Després de mesos de proves i dues semifinals, el Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques ha estat l’escenari de la gran final dels premis, coneguts com el 'masterchef' dels alumnes catalans de cuina. Els quinze finalistes -vuit de cuina i set de sala- han demostrat el seus coneixements en un showcooking en directe amb un jurat de luxe, apadrinat pels germans Torres, i amb la presència també de Pep Moreno, cap del jurat i cuiner del restaurant Deliranto de Salou, o el xef Ferran Cerro, del restaurant Ferro de Reus, entre d’altres.
Núria Palau, alcaldessa de Les Borges Blanques, i Joan Gòdia, director general del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, han presidit la final. Tots dos han destacat la importància de cuidar i promoure els talents joves, que són la base per mantenir el nivell i el prestigi de la cuina catalana en el futur, i la necessitat de divulgar i potenciar al màxim productes autòctons de tanta qualitat com l'oli d'oliva verge extra, imprescindible en els plats que han preparat els finalistes.
Una vintena d'alumnes de 10 escoles de cuina diferents -elegits entre mig centenar de candidats procedents de 20 centres de formació-, han estat seleccionats per cuinar a les semifinals dels premis, impulsades per l'Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) sota la seva marca de promoció de l'oli verge extra d'oliva 'Capital de l'oli'.
Nascuts el 2021, els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa són un homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània que ha fet una tasca ingent de recuperació de la cuina catalana a partir de la recerca històrica.