L’Associació Gastronòmica de les Terres de l’Ebre ha tancat el curs 2025 visitant el Priorat. Les portes del restaurant Brichs de Falset ha estat l’escenari escollit per fer el tradicional dinar de Nadal. L’entitat, que va nàixer ara fa dos anys i mig, està presidida pel gastrònom Manel Pallarès i té com a missió reconèixer el talent culinari i el producte de la regió ebrenca.

Durant l’any l’associació ha tingut l’oportunitat de visitar tres restaurants a la comarca del Baix Ebre, tres al Montsià, un a la Terra Alta i un a la Ribera d’Ebre «per primera vegada hem visitat un restaurant fora de la nostra zona d’acció, i ho hem fet perquè el Rafel Muria és un cuiner que sempre ens ha donat suport, està a la nostra junta, és una gran persona i amb una trajectòria professional meravellosa» apunta un Manel Pallarès emocionat i que sent una estima especial pel xef del Perelló.

Gastronomia del Brichs, vins d’Herència Altés i oli del Mussol Verd

Una quarantena de socis i sòcies de l’Associació Gastronòmica de les Terres de l’Ebre han gaudit d’allò més al Brichs. La trilogia gastronòmica ha començat amb un tast d’oli del Mussol Verd, guiat per Guillermo Llao, propietari i gerent de l’empresa situada al Perelló i amb unes oliveres que ens brinden les varietats Salivenca i Regués. Aquesta última és més fresca, cítrica i marina, mentre que la Salivenca és dolça, suau i càlida, ambdues amb caràcter propi i part de la D.O.P. Baix Ebre-Montsià. «El nostre oli és ecològic, estem adherits a la Reserva de la Biosfera i per preservar la qualitat del nostre producte envasem majoritàriament en llauna, perquè així no s’oxidi el color i els aromes quedin absolutament concentrats» exposa el Guillermo.

L’itinerari culinari plantejat per Rafel Muria i el seu equip ha estat formidable. Un cop a taula els comensals han assaborit un panipuri de musclos en escabetx; una terrina d’ànec amb encurtits; un seitó amb formatge fresc i salsa de fruits secs; un caneló de tonyina, carxofa i albergínia; una croqueta de pollastre César; un niguiri de tonyina amb porró confitat i, com a plat principal, un excels braó farcit amb foie i nyoquis. La cirereta del pastís l’ha coronat un pinya-coco amb xocolata blanca torrada. En Rafel Muria ha apuntat que «hem intentat fer un menú cap al Delta, mirant al nostre país, la veritat és que ha estat un honor tenir-los a casa nostra i que hagin gaudit de la nostra proposta ens satisfà molt».

El maridatge del dinar ha anat a càrrec d’Herència Altés (Batea - DO Terra Alta). S’han pogut tastar el Llunari 2023 (vi brisat fresc 100% Garnatxa Blanca); el Benufet (vi 100% Garnatxa Blanca amb criança en formigó); Serra Blanc 2022 (vi de finca qualificada 100%Garnatxa Blanca de vinyes centenàries amb criança en foudre); Serra Negre 2022 (vi de vinyes centenàries 80% Carinyena i 20% Garnatxa negra).

Sheila Ulldemolins, responsable de comunicació d’Herència Altés ha subratllat que «apostem per l'agricultura ecològica i per una forma de treballar que sigui sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Treballem amb les varietats autòctones, emfatitzant amb les Garnatxes i ressaltant la Garnatxa Blanca, bandera i insígnia de la nostra terra. Quan tastes els nostres vins, et transporten a un lloc, la Terra Alta; un caràcter, el nostre terroir; i una manera de fer, Herència Altés».

Un ‘Calmant’ del Perelló pel fi de festa

Els membres de l’Associació Gastronòmica de les Terres de l’Ebre han arrodonit el dinar amb un ‘Calmant’ del Perelló obra de Pere Martí i Roger Martí. Una beguda que ve de la Guerra de Cuba, similar a la queimada gallega o al ron cremat, molt popular al Perelló i que està feta a base de ron de canya, sucre i cafè. Precisament «al Perelló es fa la ‘Festa del Calmant’ des de l’any 1983. Des de l’any 2002 es fa també un ‘Concurs del Calmant’ i a més, hi ha una cançó creada d’aquesta beguda obra del músic Andreu Ferré» descriu Manel Pallarès, president de l’entitat ebrenca.

Un brindis conjunt ha posat el fi de festa al dinar de Nadal de l’Associació Gastronòmica de les Terres de l’Ebre, en presència dels seus socis i sòcies, del seu president, i de la resta de membres de la junta, formada per: Roger Martí (vicepresident), Agustí Cugat (tresorer), Albert Cugat (secretari), els vocals són Rafel Muria, Xavi Torta, Marisa Bordera, Eugenio Monllau i Gustavo Turó. L’entitat va ser creada per Pere Martí, Mario Abelló i Manel Pallarès el 7 de juliol de 2023.

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross