Cal Cobo és la fusió de les empreses d'Especialitats i Pastisseria Cobo, fundades el 1955 a l'Espluga de Francolí per Joan Cobo Coma. Inicialment només existia Especialitats Cobo, una fàbrica de carquinyolis i galetes artesanes que es venien arreu de Catalunya. El 1964, Joan Cobo va decidir obrir la seva pròpia pastisseria a l'Espluga, establiment on s’hi elaboren pràcticament tots els pastissos i postres dels restaurants de la Conca de Barberà. Actualment, Especialitats Cobo depèn de la segona generació de la família i que encapçala Joan Cobo Vilà, mentre que la Pastisseria Cobo està liderada per la tercera generació, David Cobo Cartaña, nét del fundador.
Les seves figures de Pasqua van agafar un gran protagonisme durant la pandèmia ara fa 5 anys, moment en que la Pastisseria Cobo va crear la seva pròpia pàgina web i va aconseguir vendre 377 mones.
David, ni una més, ni una menys, 377 figures de Pasqua aquell 2020 que tots guardem a la memòria...
Efectivament, les tinc comptabilitzades una per una a l’ordinador. I encara et diré més, vaig ser jo el responsable de portar-les als domicilis de totes les persones que ens van fer confiança. Aquelles primeres setmanes en el que va ser l’esclat de la pandèmia jo me’l vaig passar a l’obrador fent les figures i controlant les comandes que ens arribaven per internet. Per dir-te que ni un simple test PCR vaig haver de fer-me de com estava de capficat a la feina. La veritat és que la botiga on-line ens va fer donar un salt a nivell empresarial.
Quan arriba aquesta època de l’any, on ja comencem a visualitzar la Setmana Santa en l’horitzó, et tanques nit i dia al teu obrador?
T’ho resumeixo fàcil, actualment em passo unes 10 hores diàries de dilluns a divendres, i el cap de setmana 6 hores dissabte i unes 5-6 diumenge. Són hores, ho se, sóc una persona molt perfeccionista, amb moltes idees i amb ganes de donar-les a conèixer. Les nostres figures de Pasqua tenen identitat pròpia i es diferencien molt de les mones industrials. El segell de Cal Cobo es tradueix en una figura feta amb una matèria prima de qualitat, en el fet de que siguin personalitzades i exclusives.
Fent una comparativa, quantes mones més vau vendre l’any passat respecte al 2020? Com ha evolucionat la temàtica de les mateixes?
L’any 2024 entre mones que es van venir a recollir a la botiga, els enviaments i les que jo vaig entregar a domicili vam estar entorn a les 600 figures. El protagonisme de l’any passat a casa nostra se’l van emportar el Capità América, Spiderman i Batman. Enguany els hi toca a Ironman, Flash, Deadpool, Superman, Joker i Son Goku.
Un ocellet m’ha parlat que també elaboreu figures interactives...
I tant, vam començar en el seu dia amb el ‘Monstre de Colors’, inspirant-nos en el llibre que porta el mateix nom i que tracta de les emocions. Era una figura que es podia pintar a casa amb un potet de xocolata que entregàvem. Aquest 2025 la novetat és que hem fet una tortuga, un elefant i un cargol que es poden pintar de dos colors.
Quina és la figura més ‘curiosa’ que t’han demanat mai?
Amb temps em poden fer la petició de la figura que vulguin. Una vegada em van demanar una figura d’una màquina de cosir per exemple. Enguany tinc un encàrrec especial, una reproducció de l’església vella de l’Espluga de Francolí.
Tens actualment 37 anys, sent un marrec ja et movies per l’obrador i de jove te’n vas anar a estudiar a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB). En quin moment et trobes ara?
T’ho dic clar i català, estic en el meu millor moment professional perquè acumulo un bon binomi: experiència i energia. L’experiència d’haver passat per exemple en els meus inicis per la Pastisseria Santacana de Valls (que va tancar l’any passat), per la Pastisseria Caelles de Reus, o per Grupo Siro, on vaig estar treballant durant 2 anys al centre de I+D al Espinar (Segovia). I l’energia perquè sóc una persona jove i que m’apassiona el que faig. Fruit d’això aquí a casa ens enorgullim d’haver impulsat en el seu dia els torrons d’autor i les carquitànies, la Catània espluguina.
Quins són els teus referents, quins d’altres professionals segueixes?
En primer lloc els de casa, el meu avi que té 90 anys i el meu pare, que en té 58. Del meu avi he aprés que cal sempre ficar-se sempre a la pell de les persones, de saber com tractar-les. I del meu pare (i també de lavi) la màxima de la casa, atenció i servei sempre.
També em fixo en el mestre pastisser Raúl Bernal, m’agrada molt la seva tècnica i interpretació de la xocolata. El barceloní Ramón Morató o el francès Yves Thuriès són professionals que també segueixo.
Dues preguntes per acabar. Treu l’esperit infantil que portes dins i pensa quina figura de les que fas t’agradaria que t’haguessin regalat si ara fossis un nen petit?
(somriu) Doncs et diria que la figura del Son Goku, que és una de les novetats d’aquest 2025 i m’agrada molt, ja que a més vaig ser fidel seguidor de la sèrie. També tinc la sort de tenir nebots i el moment en que em venen a demanar la mona que volen m’il·lusiona molt. Els hi faig a la carta, el que vulguin serà concedit.
I la última, completa la frase: per tu Cal Cobo és...
La meva vida.