El restaurant Celler Joan Pàmies ocupa una casa pairal del segle XVIII d’estil colonial, amb una terrassa porticada i un jardí privat. L’any 2013, després de dos anys de treballs intensius de restauració i adequació de la planta baixa -que antigament servia com a estable per als animals-, l’espai va ser completament transformat per donar lloc a l’entrada, el menjador i la cuina d’aquest negoci familiar ubicat a la urbanització Molí d’en Marc de Riudoms.
Fill de restauradors —la seva família regentava l’antic Celler de l’Arbocet—, en Joan ha transformat el llegat en una proposta moderna i fidel a la memòria gustativa del Baix Camp. L’essència gastronòmica heretada de l’àvia Carme, junt amb la formació realitzada a l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils i a l’Escola Sant Narcís de Girona, conformen els orígens d’un xef que aquest 2025 celebra un quart de segle dedicat en cos i ànima a la seva vocació: cuinar. «En aquell moment el director de l’Escola Sant Narcís era director de l’Hotel Fornells Parc, que era on jo vivia i feia les pràctiques. De fet aquell lloc va marcar molt la meva trajectòria ja que hi vaig estar-hi sis anys i, fins i tot passat el temps, vaig acabar ensenyant a l’alumnat que venia de l’escola» detalla Joan Pàmies.
Una proposta honesta de territori
En Joan ha construït una proposta singular que reivindica el paisatge i els seus fruits «el meu equip i jo cuinem amb el que ens brinda la terra i el mar en cada moment, i això es reflecteix tant en el menú com en la carta. És una forma clara en d’explicar el nostre territori i la manera que tenim d’entendre la cuina. Treballem exclusivament amb producte local i de proximitat. Aquí al restaurant disposem d’una horta i un galliner, que cultivem i cuidem dia rere dia».
Joan Pàmies, que va treballar en el seu dia a l’icònic Casa Gatell de Cambrils, al restaurant Aram de Barcelona i al restaurant Hotel Empordà de Figueres es mostra orgullós del seu recorregut professional i alça la veu tot afirmant que «això no és un negoci, és una beneïda bogeria!» exclama fent referència al Celler Joan Pàmies. I és que precisament al restaurant situat al carrer Masferrer número 9 us garantim que el vostre paladar assaborirà cuina d’alt valor cultural, emocional i de territori.
El restaurant ofereix dues opcions clares: un menú degustació anomenat ‘Un dia és un dia’, que varia segons la temporada, i una carta oberta ‘Mercat i Llotja’, que s’adapta al producte fresc del dia. Si teniu l’oportunitat, proveu, entre d’altres, el caneló de pasta fresca farcit de llamàntol blau i escamarlans o els popets de Tarragona.
Un restaurant amb un encant especial
A primer cop d’ull i un cop dins del restaurant, t’adones d’un interiorisme que harmonitza elements antics amb tocs moderns, conservant l’essència d’una casa rural tradicional. S’hi poden observar parets de pedra seca i maons d’argila, un sostre de cabirons gruixuts i volta de rajola catalana, així com el paviment original enrajolat. L’ambient es completa amb detalls decoratius com una calaixera del segle XIX, bancades de fusteria i columnes folrades amb peces de fusta reutilitzada, que s’integren amb naturalitat en l’espai. Tot plegat contribueix a preservar un ambient d’antigor que convida el client a viure una experiència culinària única i amb un encant especial.
El Celler Joan Pàmies ha estat reconegut amb un Sol Repsol i forma part de la selecció de la Guia Michelin des del 2020. Tot i els reconeixements, Joan Pàmies es sincera davant dels fogons i visualitza la seva evolució com a cuiner mantenint intacte tres pilars «L’ànima i l’esperit són els mateixos: producte de bona qualitat, de temporada i respecte pel territori. També el compromís amb la sostenibilitat, amb l’excel·lència, amb Riudoms,(tot l’equip és del poble) i apostant per l’economia circular. I amb una màxima gravada a foc: quan el comensal s’atansa fins a casa nostra ha de poder tastar d’on som».
El Celler Joan Pàmies no és només un bon restaurant: és un altaveu de la identitat culinària del Camp de Tarragona. Una parada obligada pel gurmet que cerca sabor, autenticitat i territori en un mateix plat «El millor del món és gaudir d’una bona taula, que t’expliquin què pots menjar, escollir el que et vingui de gust i que t’ho cuinin. Provoca felicitat i en gaudeixes. Sens dubte no hi ha cap invent millor» apunta tot somrient el xef.