En Dídac Espasa és la tercera generació de tofonaires de la seva família. Una passió que ha heretat del seu pare, Siscu Espasa, i del seu àvi, Joan Espasa. En Dídac és el director de la Fira de la Tòfona Negra, que aquest cap de setmana es celebra al municipi de Vimbodí i Poblet. Una cita que l’any passat va aplegar fins a 3.000 curiosos per descobrir tot allò que envolta aquests diamants negres de la gastronomia.

Dídac, intueixo que ultimant els darrers detalls per aixecar el teló oficial de la Fira aquest cap de setmana. És així?

Efectivament, ja la tenim aquí. La veritat és que ens estem multiplicant, ja que cal recordar que estem immersos en plena temporada de la tòfona, així que estem acabant de deixar-ho tot enllestit al Pavelló Municipal de Vimbodí i Poblet que, per segon any consecutiu, ens acull per celebrar una fira que agradarà a la gent.

Els assistents què hi trobaran a la Fira de la Tòfona negra? Alguna novetat?

Seguirem el fil de l’any passat i que tant bon resultat ens va donar. Tenim molt d’espai al pavelló i allí és on oferirem showcookings, hi haurà mercat de la tòfona fresca, assaborir tapes trufades, maridatges i, com a novetat important, disposarem d’un espai infantil amb monitors que realitzaran tallers.

Entre els noms propis d’enguany hi trobarem a dos cuiners importants, Rafel Múria i Arnau París i que ens delectaran amb un showcooking.

Exacte, en Rafel és xef del Quatre Molins de Cornudella de Montsant (Estrella Michelin) i des de la primera edició sempre ens ha acompanyat, i també disposarem de la presència de l’Arnau, del programa Cuines de Tv3, amb receptes divertides i ràpides com les que fa a la tele i que tothom pot fer a casa.

Del que si se’n adonaran els assistents que vinguin per primera vegada, és que el món i les possibilitats de la tòfona negra és gairebé infinita. Veritat Dídac?

Si, completament. La tòfona negra s’ha de conèixer, s’ha d’olorar, s’ha de tocar i s’ha de tastar. A més, aquí a la Conca, com a terra de vins que som, tindrem 6 expositors de cellers de la zona, i es podrà degustar i maridar tapes amb tòfona amb una copa d’un bon vi.

Enguany també hi ha novetats horàries...

El dissabte farem matí i tarda a la fira. A la tarda tornarem a obrir l’espai del Mercat, amb un taller infantil gentilesa de ‘Juga i Aprèn’ on els més menuts hauran de fer una tòfona amb fang. També hi haurà un tast-maridatge amb el celler Vega Aixalà i els embotits artesans de Ca La Coca. I a la nit portarem un DJ per amenitzar la festa amb música dels setanta, vuitanta i noranta. I diumenge el que no fallarà al matí és el Concurs de Gossos Tofoners.

Per acabar Dídac, ets optimista amb la temporada 2025 de la tòfona negra?

Si, les pluges han arribat tard, ara bé, qui va poder regar una mica al principi per poder fer néixer la tòfona podrà obtenir bons resultats. L’aigua la veritat sigui dita sempre és ben caiguda, arribi tard o d’hora.

SORTEIG TÒFONA DE LA CONCA

Vols guanyar un magnífic lot de productes (com el de la foto) elaborats amb tòfona negra gentilesa de Tòfona de la Conca?

Encerta la resposta correcta a la pregunta que et formulem i entraràs al sorteig per poder optar a emportar-te el magnífic premi. La pregunta és: Com es denomina també a la Tòfona Negra?

Respostes a: sortejosgastronomics@gmail.com

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross