Merche Dalmau és una dona noble, lleial, feta a si mateixa i a qui la vida, tot i etzibar-li alguna que altra garrotada important, ella sempre l’ha afrontat de cara. Un somriure tímid inicial davant dels periodistes especialitzats en gastronomia -i que gaudeixen de la seva companyia al Via Veneto de Barcelona- donen pas uns ulls vidriosos. És el moment en que rememora el quart de segle de vida del celler Clos Galena i la figura del seu difunt marit «el Miguel i jo vam portar a terme una aposta totalment innovadora en aquell moment en un Priorat que sempre ens havia enamorat. Tot amb la clara voluntat des del primer moment d’elaborar vins ecològics i de qualitat».

Un quart de segle brillant al Priorat

L’any 1999 el celler Domini de la Cartoixa va començar a escriure els primers capítols d’una història d’èxit, o com Merche Dalmau apunta molt encertadament «un somni fet realitat, ple de passió, de compromís, de perseverança i de sentimentalisme». Ella i en Miguel Pérez van tenir molt bon gust alhora d’escollir l’escenari: la població prioratina del Molar, a la finca de la Solana, amb 11 hectàrees de vinya pròpia que actualment s’acosten a la trentena.

Farmacèutica de professió, la Merche va veure com un càncer s’enduia el seu marit el 2013. Mare de tres filles ni molt menys va abandonar aquest projecte compartit, tot i el fatídic desenllaç el somni no quedaria interromput per aquesta fatalitat familiar. Ben acompanyada del seu director tècnic des dels inicis, el reconegut enòleg Toni Coca (qui ha jurat fidelitat eterna al celler) i del responsable de viticultura, l’Enric Amorós, el camí de Clos Galena va continuar

Clos Galena -propietat de la família Pérez-Dalmau- produeix anualment 155.000 ampolles anuals repartides en 95.000 DOQ Priorat, 50.000 DO Terra Alta i 10.000 DO Montsant. Exporta un 70% de la producció a països com Suïssa, Alemanya, Puerto Rico i Mèxic.  El 10 de desembre del 2017 el seu vi Formiga de Vellut es va internacionalitzar mundialment en ser el primer vi català servit al sopar dels Premis Nobel. A més, a finals del 2023 també van rebre a París el premi al celler de l'any als ‘The European Awards’.

Un homenatge a la història del celler que no es tornarà a repetir

Coincidint amb els vint-i-cinc anys, el celler ha presentat un vi commemoratiu, el Clos Galena 25 Anys d’un Somni, un producte únic i de col·leccionista i que només sortirà aquesta anyada d’aniversari. Se n’han fet 1.398 ampolles al preu de 125 euros. També es posaran al mercat algunes anyades històriques de Galena i Clos Galena procedents de l’enoteca del celler.

Sobre el Clos Galena 25 Anys d’un Somni, està elaborat amb garnatxa, carinyena i sirà, amb 1% de cabernet sauvignon. Hi predomina la fruita, és fresc i elegant. Al nas és una festa, en boca el temps acabarà de conjuminar tots els elements. «És un vi que té anys de guarda, per a qui vulgui i pugui esperar a beure-se’l» comenta Toni Coca.

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross