L’aventura de recórrer els bars dels quaranta mercats de Barcelona es converteix en una descoberta de les cuines amagades que ofereixen una mica de tot. Cuinar sense pretensions no vol dir sense geni, vol dir sense escarafalls, sense la membrana de l’artifici ni l’elitisme petulant. Aquesta ruta gastronòmica acumula sorpreses. No solament per la presentació o la manera de preparar determinats plats, sinó per la senzilla amabilitat que les dones i els homes de darrere la barra acostumen a dedicar a la clientela. Són gent bregada. Aquesta guia permet retrobar plats molt bàsics que de vegades són una culminació de l’art de la cuina: la cuina ordinària massa sovint eclipsada per l’extraordinària, l’essència fràgil dels petits miracles de la quotidianitat. Cada barri, cada mercat, cada parada i cada bar són un món.
Xavier Febrés i Àngela Vinent són periodistes i escriptors. L’autora és també cuinera amb club gastronòmic propi. L’autor és cuiner utilitari, d’aquells que es fan el dinar perquè els agrada més anar a comprar i cuinar que no menjar de bar o de restaurant sistemàticament, mentre no pugui contractar majordom, xef i cambrer fixos a domicili. També és l’autor del receptari Menuts i altres delícies porques (ed. El Mèdol, 1998).