L’antiga Tarraco va ser molt més que un centre administratiu i polític: també es va convertir en un pol gastronòmic on el Mediterrani es trobava amb els gustos més sofisticats de l’antiga Roma. Una gastronomia, la de la capital provincial de la Tarraconensis, que s’erigia com un reflex de la seva identitat, oberta al món, arrelada al territori i capaç de transformar els productes locals en una cuina refinada que anticipa en molts aspectes, l’actual tradició culinària mediterrània.

Precisament i dins dels actes del 25è aniversari de la declaració Tàrraco com a Patrimoni de la Humanitat, Tarragona Turisme ha presentat a la Magina del Serrallo un espectacle culinari on poder tastar diferents receptes recuperades de la gastronomia romana, marinades amb vins i cerveses del territori. El Menú Olivus, que també han pogut assaborir a Madrid, Sarragossa, Sant Sebastià i pròximament a Tolosa (França) és obra de Moha Quach, del restaurant El Terrat (Sol Repsol i recomanat per la Guia Michelin) i president de l’associació Tàrraco a Taula. Una experiència on l’acompanyen el sommelier David Bea i el pastisser Marc Garcia, de la pastisseria Velvet.
![]()
Una recreació brutal
El viatge culinari arrenca amb una representació teatral protagonitzada per Agrius Estenelus, propietari d’un celler de l’època romana que, amb un humor i un sarcasme molt característic, convidava als comensals a un àpat a casa seva. El Menú Olivus s’inicia amb la Gustatio (aperitius) i es marida amb la Síria Kveik Sumerian Ale, una cervesa de caire mesopotàmic: el repertori comença amb un consomé de gambla blanca, gàrum i escuma d’algues; seguit d’uns bunyols de bolets, gambes blanques, pa de mantega i moretum i finalment una ostra del Delta de l’Ebre amb escabetx de carabassa i unes gotes de gàrum.
El plat principal ha estat un superb xai cuinat a baixa temperatura amb bolets glacejats i tòfona, maridat amb vi negre jove del Priorat, un Gratallops del reconegut celler Álvaro Palacios.
![]()
Un deliciós postre en forma de flam de mató, bunyols de carabassa amb mel d’eucaliptus i galetes d’ametlla ha arrodonit una vetllada que ha disposat de la presència de Montse Adán, presidenta del Patronat de Turisme de Tarragona, entre d’altres representants del patronat i que tanta bona feina estan fent per promocionar la capital tarragonina.


