La Denominació d’Origen Tarragona i la IGP del Calçot de Valls són uns veritables ambaixadors del calçot i de la seva versatilitat gastronòmica. Aquest tret distintiu l’han volgut posar en valor davant d’un grup de prescriptors gastronòmics mitjançant una ruta que els ha portat a una plantació de calçots al Baix Gaià, passant després per un de les catedrals del vi més arxiconegudes com és la d’Adernats-Vinícola de Nulles, i per finalitzar a un dels restaurants més icònics de la capital de l’Alt Camp, com és el Portal 22. Tot plegat dins del programa de la distinció que ha rebut Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Punt de partida: Torredembarra
A la plantació d’Horta Torrenca, els prescriptors han descobert les característiques que defineixen el calçot. Dani Rovira, productor d’Horta Torrenca de la IGP Calçot de Valls, ha destacat «les garanties de qualitat que ofereix el segell de denominació d’origen al consumidor, ja que tots els calçots que compten amb aquest reconeixement han de complir amb uns estàndards de mida, forma i mida concrets».
Posteriorment i un cop arribats a Nulles, a la majestuosa catedral del vi obra de Cèsar Martinell, els assistents han pogut degustar vins de la DO Tarragona. La presidenta de la DO Tarragona, Maria Rosa Blanch, ha subratllat «la importància de la feina d’investigació juntament amb l’INCAVI de la varietat emblema de la DO Tarragona, el macabeu, mitjançant diversos estudis que ajuden a conèixer el comportament de la vinya en una situació d’estrès hídric» i «la diversitat de vins que ofereix la DO i que el consumidor pot conèixer amb més detall a les més de 30 activitats enoturístiques de la Ruta del Vi de la DO Tarragona».
Un menú excels al Portal 22 per l’ocasió
Un cop a taula, s’han presentat un conjunt d’harmonies gastronòmiques del calçot de l’IGP de Valls amb vins de la DO Tarragona al restaurant Portal 22. S’han degustat receptes tradicionals com d’altres més innovadores, des d’un carpaccio de presa amb pesto de calçot, fins a truita desconstruïda amb calçot; passant per una coca de pop amb calçot caramel·litzat i cansalada ibèrica, totes elles maridades amb una diversitat de vins de la DO Tarragona.
Durant el transcurs de l’àpat, Dalmaci Clofent, president de la IGP Calçot de Valls, ha remarcat «l’orgull que suposa poder plasmar la versatilitat gastronòmica del calçot a la cuina del territori, i l’oportunitat que dona la Regió Mundial de la Gastronomia 2025 per poder demostrar: el que som, el que volem ser i el que sabem fer» i destacat «els 8,5 milions d’unitats de calçot certificades que es van vendre l’any 2024».
L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Torredembarra, Vale Pino, la directora dels Serveis Territorials del DARPA a Tarragona, Glòria Tribau, el director general de l’INCAVI, Joan Gené, a més de les autoritats anteriorment mencionades.