Syra Coffee, marca reconeguda per democratitzar el accés al cafè d'especialitat, tanca un any 2024 especial per la companyia, el del novè aniversari reforçant el seu compromís amb la sostenibilitat i el disseny circular. Recentment han obert la planta de torrat situada a Hospitalet de Llobregat en una jornada que ha mostrat el viatge que fa el cafè de especialitat en el procés de producció, i també s’ha aprofitat per aprofundir en l'apassionada tasca que hi ha darrere de cada tassa.
Durant la jornada a la roastery de Syra, i entre altres activitats i tasts de cafè realitzats, s’ha desvetllat el projecte de l'equip guanyador: 'Elevanvital', una proposta d'un grup d'estudiants de l'Escola Superior de Disseny (ESDi) de la Universitat Ramon Llull que consisteix en un sistema de prestatgeries modulars fabricats amb polietilè reciclat de bosses de cafè de Syra. La intenció d'aquesta idea és optimitzar l'experiència del client a la botiga de Syra Coffee, alineant-se amb els valors sustentables que la companyia ha defensat des dels seus inicis.
En coherència amb el seu compromís amb la sostenibilitat i el foment de l'economia circular a la indústria del cafè, Syra va llançar el 2023 Syra Lab, una iniciativa centrada en la sostenibilitat escalable. A través de aquest laboratori, a més de dur a terme projectes com aquest concurs per celebrar el novè aniversari de la companyia, Syra fa 3 anys que reutilitza residus del cafè, creant productes com rajoles fetes amb un 90% de pòsits de cafè i fertilitzants naturals per a explotacions agrícoles. Només l'any passat, l’empresa va aconseguir reutilitzar més de deu tones de deixalles.
Un altre dels exemples d'èxit de Syra Lab és també la creació d'un test fet de pòsits de cafè, fabricada mitjançant impressió 3D en col·laboració amb el dissenyador Marce De Medeiros. Aquest test, que ha estat premiat per l'Associació de Disseny Industrial aquest 2024, combina innovació sostenible i funcionalitat i ressalta el potencial d'una economia circular del cafè, on els residus no són un punt final, sinó el començament d’un nou cicle verd.
Syra Coffee, una collita de nou anys d'èxits
Des de la seva fundació el 2015, Syra Coffee ha mantingut la clara visió de democratitzar el accés al cafè d´especialitat a través de pràctiques responsables amb l´entorn. Amb iniciatives com Coffee & Circularity Competition, la marca reafirma el seu compromís no només amb el bon cafè, sinó també amb la sostenibilitat i el disseny, desafiant la indústria a innovar i adoptar pràctiques més ètiques i circulars.
Durant anys, Syra ha consolidat la seva presència a Barcelona abans d'expandir-se a altres ciutats com Madrid, València, Sevilla, Donostia, Màlaga, Girona o Bilbao. A més, Syra compta amb la seva pròpia planta de torrat a L’Hospitalet de LLobregat on rep grans provinents de més de 70 finques productores de diferents orígens i distribueix el cafè torrat als seus 41 locals a Espanya.