La Mel de l'Avi Lluís ha estat reconeguda com la millor de Catalunya, aconseguint el premi Reina de les mels, dins la quarta edició de ‘Les millors mels catalanes’ en un acte celebrat aquesta setmana a la Casa de l’Agricultura a Barcelona, coincidint amb la celebració del Dia mundial de l’abella.
Un guardó ben especial
Moltes són les famílies que a les dècades dels cinquanta i seixanta van començar a treballar en el negoci de la mel com a forma de guanyar-se la vida. Aquest fluid dolç i viscós produït per les abelles i altres insectes a partir del nèctar de les flors va provocar el naixement d’Apícola Brull Casanova, una empresa familiar que enguany celebra el seu 75è aniversari i que situada a la capital mundial de la mel: el Perelló.
Francesc Brull és la tercera generació d’aquesta saga familiar, conjuntament amb els seus dos germans, Joan Lluís i Jordi, i que s’ha convertit en una de les grans productores de mel de Catalunya. A més, en aquest municipi de la comarca del Baix Ebre és on El Rebost de l’Àvi Lluís posa a disposició dels clients mil i un productes relacionats amb la mel. Sobre la distinció aconseguida en Francesc Brull explica les seves sensacions «aquest premi va pel meu avi que estarà molt content allà on estigui, pels meus germans, per la meva dona, pels fills i per tothom que ens estima i ens aprecia. Això ens encoratja a seguir treballant en la nostra línia, ara que estem en plena campanya de primavera i en una època difícil».
Mel Múria, primer premi de mel monofloral
Un altre guardó ben especial pel territori ha estat per Mel Múria. Jordi Múria i la seva mel de taronger ha recollit el primer premi de la mel monofloral. Mel Múria suma un segon guardó consecutiu en una setmana després del que va recollir en la Gala de Premis de l’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona.
El concurs ‘Les millors mels catalanes’ ha distingit per cinquè any consecutiu les millors mels de les modalitats de romaní, de flors, de muntanya i monofloral amb dos premis, a més de la mel més ben puntuada pels membres del jurat (Premi Reina de les mels). El jurat ha valorat, per puntuar les mostres, l’aspecte, el color, el flaire, el gust i el tacte de les mels.
Gessamí Caramés partícip dels premis
Abans del lliurament dels premis ha tingut lloc una jornada amb el lema ‘Mel, del rusc al plat’ en la qual diferents experts han parlat sobre les propietats beneficioses de la mel, les característiques de les mels catalanes, així com la presentació i reglament de la marca de qualitat de les mels catalanes. La cuinera del restaurant Meleta de Romer (Ametlla de Mar) Gessamí Caramés s’ha encarregat de la presentació d’un plat amb mel que després han degustat els assistents.
TROFEUS
Premi Reina de les Mels: Mel de l’Avi Lluís
1r Premi de la Mel de romaní: La Mel (Annabel Muñoz)
2r Premi de la Mel de romaní: Joaquim Peyra
1r Premi de la Mel de flors: Eth Brinhon
2n Premi de la Mel de flors: Fundació Maresme
1r Premi de la Mel de muntanya: Eth Brinhon
2n Premi de la Mel de muntanya: Mel del paratge de la Serra del Boix
1r Premi de la Mel monofloral: Jordi Múria, amb mel de taronger
2n Premi de la Mel monofloral: Marc Pineda, amb mel de farigola
En el concurs han participar 74 mostres de les diferents mels. El jurat ha estat integrat pels experts en apicultura Anna Clemente García, Rafael Blanch, Carles López i M. Àngels Boixaderas.
Tant el concurs com la jornada han estat organitzats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació Catalana d’Apicultors, Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, Apicultors Gironins, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Ecològics Associats i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).