Des dels costums frugals dels càtars i els frares fins als gustos més refinats de la noblesa, de l’edat mitjana i el Renaixement ens han arribat hàbits culinaris i receptes que són a l’origen del que cuinem avui. En aquest llibre l’historiador i gastrònom Jaume Fàbrega, publicat per Viena Edicions, ens ofereix un ampli receptari medieval i renaixentista, el més complet del mercat, precedit d’un recull de les tècniques, els costums i la fusió de tradicions culinàries de l’època.
Totes les receptes —de les més elementals, com ara les peres amb formatge, a les més elaborades, com ara el cabirol amb salsa agredolça— s’expliquen pas a pas i se n’adapten els ingredients amb variants i alternatives. A més, per primera vegada es dóna la importància que mereixen a diversos aspectes d’aquesta cuina, com ara les aportacions occitana, jueva, àrab i berber; els plats vegetarians que formaven part de la dieta d’alguns ordes monàstics o dels pobres, o bé la presència dels plats i les begudes afrodisíacs. L’autor, Jaume Fàbrega (Pla de l’Estany, 1948) és professor de Gastronomia i Enologia de l ’Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona, historiador, consultor gastronòmic i periodista. Ha estat qualificat de primer escriptor gastronòmic del Mediterrani. Ha publicat més de seixanta llibres de cuina i assajos gastronòmics, i col·labora en diversos mitjans. És membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Ar t i li ha estat atorgat set vegades el Gourmand World Cookbook Award, el premi al millor llibre de cuina del món. En aquesta mateixa col·lecció ha publicat “La cuina del 1714” i “La cuina modernista”.