La gastrotaperia Lo Punyetero de Tortosa suma el seu primer guardó. L’establiment inaugurat el passat mes de maig per Jordi Subirats —que també regenta La Placeta a la capital tortosina— s’ha emportat el premi del jurat popular en el IV Concurs Internacional d’Elaboració de Patates Braves Palència Brava 2025/@UnaDeBravas. El seu responsable, Nil Aragonés, ha cuinat el guardó gràcies a la seva recepta Les nostres patates Punyeteres, del qual el jurat subratlla «el destacable i equilibrat conjunt de sabor, textura, elaboració i presentació».
El jurat del concurs ha tingut en compte els valors gastronòmics del plat (gust, retrogust, sabor, contrast i matisos), però també la seva viabilitat en barra o sala (si és factible realment en el servei), a més del producte i la seva estètica (muntatge, color, espectacularitat i disposició) i l’originalitat i la tècnica (novetat, enginy i solvència tècnica). La ponderació entre les puntuacions obtingudes en aquestes qüestions són les que han permès l’elecció dels guanyadors de l’edició.
Jurat de nivell i resta de premiats
Els guanyadors han estat triats entre 19 finalistes després de la valoració d’un jurat que ha estat integrat per Aaron Ortiz García (del Restaurant Kabo); Palmira Soler (5 Gustos); Raúl del Moral (xef de la Fundació Escola Internacional de Cuina), els influenciadors gastronòmics Sezar Blue i Charlito Cook; la periodista Eva Celada i com a president del jurat, Julio Valles, president de l’Acadèmia de Gastronomia de Castella i Lleó.
Pel que fa als premis atorgats pel jurat professional, el restaurant Javier Alfaro, del Restaurant Rosi La Boja, de Madrid, s’ha proclamat campió amb la proposta ‘Bravas Alocadas’. El podi s’ha completat amb Ariel Munguía, de Canfranc Express (1 Estrella Michelin) amb el seu plat ‘Bravas des de 1928’, i Alberto Villegas de Restaurant Sant Rem de Palència, amb ‘Las Bravas del abuelo Isaac’. La Gran Final s’ha celebrat a l’Hotel Rey Sancho de Palència, amb showcooking obert al públic.
Des de 2020, Palència acull ‘Una de Bravas’, referent internacional que premia sabor, tècnica, viabilitat i estètica entorn de la tapa espanyola més transversal. Es converteix en el certamen més important sobre les patates braves del món, és el més longeu i el que combina un jurat professional, un jurat popular i la possibilitat que qualsevol ciutadà pugui degustar les millors durant les ‘rutes bravistes’.