La setmana comença a Cambrils amb la posada en marxa d'un pla anual per potenciar la capitalitat gastronòmica que contempla 10 accions locals i 10 accions promocionals externes. El calendari incorpora dues noves accions gastronòmiques: la Festa Marinera i el Mercat Nadalenc Gastronòmic. A més, després de l ‘èxit de la primera edició, consolida el Romesco Romesco Food & Drink al mes de juny i amplia l’oferta del Tastum Cambrils dels dijous amb la participació de 13 establiments. 

Aquesta agenda d’esdeveniments s’ha consensuat entre l’Ajuntament de Cambrils, el Patronat Municipal de Turisme i l’Associació de Restaurants de Cambrils, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors, Cooperativa Agrícola i Escola d’Hoteleria amb un objectiu comú, la preservació i difusió del patrimoni gastronòmic de Cambrils.

La presentació ha tingut lloc a la terrassa del Restaurant Miramar i ha anat a càrrec de l’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Turisme, Camí Mendoza, i la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas; el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils, Xavi Martí; la secretària de la Cooperativa Agrícola, Clàudia Masdéu; el president de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra, i el director de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, Jorge Gómez.

L’alcalde i les regidores han valorat molt positivament la consolidació del model turístic gastronòmic de la població, acordat entre el sector públic i privat. En aquest sentit, han explicat que “enguany més que mai cal d’evidenciar la riquesa, autenticitat i sostenibilitat alimentària com a eix central de l’estratègia turística local”, ja que Cambrils forma part de la marca “Catalunya,  Regió Mundial de la Gastronomia 2025, on s’inclouran algunes de les accions del calendari per a la seva difusió i promoció.

L’alcalde de Cambrils ha destacat l’aposta decidida de l’Ajuntament per la gastronomia i ha afirmat que és un sector clau per l’economia local evidenciant que el producte gastronòmic és un desestacionalitzador del turisme gastronòmic que arriba al municipi atret per la seva identitat i singularitat culinària.

Les cites gastronòmiques del 2025

Una de les novetats del calendari d’aquest 2025 és la Festa Marinera (prevista pels dies 26 i 27 d’abril) i que posa de manifest l'autenticitat i la riquesa dels productors com a base de la gastronomia cambrilenca. Per això, l’esdeveniment vol reivindicar les tradicions marineres de la localitat i preservar les receptes gastronòmiques dels pescadors de Cambrils.

La iniciativa se celebrarà a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors, on durant el cap de setmana es portaran a terme actes culturals en col·laboració amb les entitats locals, demostracions i degustacions de cuina marinera i oferta lúdica-festiva en un marc autèntic mariner com la Llotja de Cambrils. La intenció és que aquesta festa tingui una projecció de futur i es pugui anar implementant i consolidant en el temps, involucrant al màxim el nombre d’agents del teixit empresarial i associatiu local, així com també a la pròpia ciutadania.

L’altra novetat és el Mercat Gastronòmic Nadalenc, que se celebrarà el mes de desembre a la Rambla Jaume I per dinamitzar la zona després de les obres d’aquest carrer emblemàtic del Port de Cambrils. La nova proposta fusionarà una mostra de gastronomia i comerç local en un ambient festiu Nadalenc, que oferirà al visitant un espai carregat de llum, música en viu, oferta gastronòmica, comerç i activitats culturals i lúdiques familiars. Aquest mercat neix per posicionar-se com una de les ofertes nadalenques obligades adreçada al visitant de proximitat.

També cal destacar que es consoliden les dues accions que es van engegar l’any passat “Romesco Food & Drink” i “Tastum”, que han estat un èxit i que aquest 2025 creixen en relació a la participació d’establiments de restauració per oferir una oferta més amplia i qualitativa.

A més d’aquests esdeveniments gastronòmics, hi ha un altre projecte engegat que s’està treballant conjuntament amb la Cooperativa Agrícola de Cambrils, que promocionarà i posarà en valor tota la cadena de producció de l’OOVE i que està prevista començar durant la Setmana Santa 2025, adreçada a públic final i escoles.

També es recupera el calendari físic, que estarà a l’abast de tothom al mes de febrer al Patronat de Turisme de forma gratuïta per donar difusió de tots els esdeveniments locals i inclourà uns QR amb receptes de productes locals tant de la mar com de l’horta cambrilenca.

Pel que fa a les accions promocionals gastronòmiques nacionals i internacionals, la promoció turística comença com sempre al mes de gener amb Madrid Fusión. La resta d’accions previstes són fires temàtiques de gastronomia a mercats objectius per Cambrils com Països Nòrdics, Irlanda, França o Alemanya i promocions turístiques de la mà de Saborea Espanya, l’associació gastronòmica més important a nivell estatal, on Cambrils forma part i és soci fundador.

Cal destacar que el producte local i de proximitat tindran el protagonisme central de tots els plats i showcookings dels xefs de Cambrils a les fires i esdeveniments gastronòmics que es portaran a terme al llarg de l’any. Es posarà en valor especialment l’oli de Cambrils, el peix fresc de la Confraria com la galera, la gamba blanca, la canana o el peix blau, present en les principals accions locals també, i l’agricultura ecològica amb un pes molt rellevant a nivell del territori català (el 17% dels cultius ecològics de tota Catalunya provenen de Cambrils).

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

ARTICLES RECENTS
BUSCAR ARTICLES
ETIQUETES
RECOMANACIONS DEL MES
AMB LA COL·LABORACIÓ DE
envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross