Gerida Viticultors de Blancafort és un projecte fet realitat pel Daniel Pedro Mateu, en Ricard Masalles i en Gerard Moles. Tres joves de la Conca de Barberà que van començar a donar forma a aquest somni de ben jovenets, estudiant el cicle formatiu d’enologia i viticultura a l’escola Camp Joliu (Arboç del Penedès). Aquest dissabte el seu celler és el protagonista de la vuitena edició del reconegut certamen ‘Forès viu el vi’. Conversem de tot plegat amb un dels pares de la criatura, en Daniel, responsable comercial.
En Ricard, en Gerard i tu teniu molts paral·lelismes vinculats al món del vi?
Bastants! (somriu). Venim de famílies de viticultors, som nascuts a la Conca de Barberà i després dels primers estudis a Camp Joliu ens vam seguir formant a Espiells, amb un cicle superior d’enologia i viticultura i, posteriorment, fent un màster d’enologia, viticultura i màrqueting. Som copropietaris i amics.
Tres ànimes bessones i als que un treball de final de grau es va traduir anys més tard en tota una realitat...
Gerida Viticultors de Blancafort veu la llum oficialment el 2012, amb una producció de 3.000 ampolles, amb dos vins joves, Encantats i Galliné. Posteriorment i fins el 2017 vam ampliar la gama amb el Poal i el Cuvic, dos vins fet amb barrica. A partir de 2017 vam afegir dos vins nous fets amb Trepat, el Tardaner i el Estupendu. Després vam treure un escumós de primera fermentació de Macabeu de vinya vella, el Macadello. Som persones inquietes i el nostre objectiu era el de cultivar i produir raïm, embotellar-lo i vendre’l. Treballem Macabeu, Parellada, Trepat, Ulldellebre, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah i Chardonnay.
Blancafort és el vostre epicentre.
En un antic espai on fa més de 130 anys que s’hi elaborava vi. Antigament a cada casa de cada poble de la Catalunya vitivinícola hi havia un celler. Allí es on els agricultors transformaven els seus raïms amb vi, per el seu consum quotidià, i els excedents els venien. A nosaltres el que ens agrada és controlar tots els processos de producció, refermant la nostra clara vocació de viticultors.
De les 3.000 primeres unitats en els vostres inicis a les 40.000 ampolles el darrer any. Pinta bé això Dani!
El millor que ens ha pogut passar des de l’inici és la bona acceptació que han tingut els nostres vins i és el que ha fet que el projecte tiri endavant. Hem tingut grans ambaixadors, com per exemple el restaurant L’Arravaló, un dels millors de la comarca, amb el suport del Pere, el primer propietari, i ara amb els actuals amos, l’Albert i la Jennifer. Ells i d’altres ens han demostrat sempre molta fidelitat i, la veritat, és que no ens podem queixar.
Parlant de queixes, caldria més recolzament de part de l’administració al sector del vi?
No som massa partidaris de les ajudes, excepcionalment ens hem acollit a alguna, com la dels Fons Next Generation, que ens ha servit per fer la nova pàgina web. Ara bé, Déu i ajuda pels creadors de la mateixa després per poder cobrar-la. El que necessitem de l’administració és que no ens molestin massa. La burocràcia ho alenteix tot més, quan m’he de passar més temps a l’ordinador que a la vinya o fent visites, malament.
Com va sorgir la possibilitat de ser partícips del ‘Forès viu el vi’ 2025?
Fa uns anys vam anar a veure el ‘Forès Poesia i Música’, vam conèixer a l’alcalde del poble, en Julià Plaza. Un dia va venir a fer un tast al celler, li va encantar i ens ho va comentar. En la darrera edició de la Fira de Sarral ho vam tancar definitivament. Ens encanta poder acostar i donar a conèixer a la gent els nostres vins. Estem molt engrescats!
Quins vins de Gerida Viticultors de Blancafort seran els protagonistes del ‘Forès viu el vi’?
Tothom que hi participi podrà tastar un total de cinc vins: el Poal 2023, és un blanc curiós diferent als de la Conca de Barberà; l’Encantats 2023, un negre jove; el Tardaner 2022, un negre fet amb trepat de vinya vella; el Cuvic 2020, negre de bota i el Macadello 2022, un ancestral de vinya vella.
Quins objectius us agradaria assolir en un futur proper?
Ens agradaria disposar d’un celler més gran, estem molt bé a Cal Galliner, és el nostre camp base a Blancafort i hi volem créixer. I l’altre és donar a conèixer més els vins de la DO Conca de Barberà.