La Cooperativa Agrícola de Cambrils, en col·laboració amb l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils (EHTC), ha desenvolupat la Beca Mestral 2025, un programa de beques per donar suport a les noves generacions d’hostalers i potenciar la gastronomia local amb productes de proximitat com l’oli d’oliva verge extra.
Aquesta primera edició ha tingut lloc a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, mitjançant un concurs culinari on l’alumnat de 2n curs del Cicle Formatiu de Grau Mig en Cuina i Gastronomia i 2n de Cicle Formatiu de Grau Superior en Direcció de Cuina, ha reinterpretat elaboracions pròpies del corpus de la cuina catalana amb l’oli d’oliva verge extra Mestral com a base. En la final hi ha pres part 8 alumnes del centre educatiu.

El jurat ha disposat de la presència de grans professionals del sector com María Reyes i Gerard Cros, professors de l’EHTC, en qualitat de jurat intern; i de Sergi Palacin, xef, exalumne de l’EHTC i propietari del restaurant HIU; Pau Serra, president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils i Helder Moya, periodista gastronòmic de la Guia Gourmand; com a jurats externs.

Els tres guardonats de la Beca Mestral
‘L’arròs negre del Delta amb vel d’oli d’oliva verge extra Mestral i escuma d’all’, elaborat per l’alumne de 2n de Direcció de Cuina, Kai Barrera, ha estat el més valorat pel jurat «un homenatge al paisatge mediterrani on l’oli es converteix en essència i identitat» ha exposat l’alumne vencedor.

La segona posició -deliberada després d’un empat- ha estat per Erik Romero, estudiant de 2n Grau en Direcció de Cuina, amb la seva ‘Versió de pa amb tomàquet amb pa de kudzu i textures de tomàquet i oli d’oliva verge extra Mestral’ «el pa s’ha fet amb kudzu, una arrel japonesa, acompanyat d’unes textures d’oli d’oliva verge extra Mestral i acompanyat de tomàquet» ha puntualitzat el segon classificat.

Finalment el tercer premi ha anat a parar a les mans de Mireia Rose Knibbs, alumna de 2n de Grau Mitjà, gràcies al seu bacallà confitat amb cremós de samfaina. «Vaig escollir aquesta recepta perquè volia fer quelcom senzill que pogués destacar el sabor de l’oli d’oliva verge extra Mestral i que jugués amb les textures d’una elaboració tradicional i coneguda» ha comentat l’alumna.

Els guardonats han rebut una quantia econòmica destinada a continuar els seus estudis i un lot de productes de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, amb presència de l’Oli del raig com a detall. Els altres cinc finalistes han estat obsequiats amb una cistella amb productes de la marca Mestral.
L’escola i el jurat posen en valor la iniciativa
Jorge Gómez, director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, ha volgut felicitar els finalistes i al jurat «per haver posat en joc el seu talent, interès i passió entre els fogons amb les seves elaboracions plenes de creativitat, sabor i estima per la cuina del territori. Gràcies també al jurat per la seva professionalitat, criteri i per compartir la seva experiència i amor per la gastronomia en la primera Beca Mestral». El màxim responsable del centre també ha fet un reconeixement a la Cooperativa de Cambrils i el seu excel·lent oli d’oliva verge extra Mestral «un producte que és orgull del territori i que dona identitat i qualitat a la nostra cuina».

«És inspirador veure com les noves generacions de cuiners arriben amb tanta il·lusió, creativitat i respecte pel producte. Per això, iniciatives com la Beca Mestral, que donen suport als joves talents i també enforteixen aquest vincle entre la terra, els productors i la gastronomia, són tan importants. El seu oli Mestral és un orgull per a tots els qui creiem en una cuina arrelada al territori» ha exposat Sergi Palacín.
Finalment Helder Moya ha subratllat que «la Cooperativa Agrícola de Cambrils i l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils són dos grans actius del territori. La beca Mestral és excel·lent ja que referma una màxima que sempre exposa la direcció del centre, l’aposta pel talent de quilòmetre zero del territori. Ho hem comprovat durant la final de la beca i per a la Guia Gourmand ha estat un honor ser-ne partícips. Enhorabona a la Cooperativa Agrícola, a l’alumnat participant i al gran equip docent de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils per la seva gran tasca».
Compromís amb el talent
Una vegada més, Olis Mestral demostra el seu compromís amb el talent gastronòmic de Cambrils, donant suport a aquells que veuen la cuina amb una mirada única i posant en valor els productes de proximitat, del mar i de la terra, que han convertit la ciutat en una destinació gastronòmica de prestigi.

Amb aquesta primera edició, la Beca Mestral consolida un nou punt de trobada entre formació, territori i excel·lència culinària. Una iniciativa que neix amb vocació de continuïtat i amb el ferm compromís de continuar impulsant els futurs professionals que faran de la gastronomia de Cambrils un referent encara més gran.


