«El calçot és un tresor i els cuiners hi posen la màgia» així ho ha exposat Dalmaci Clofent, president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls en un esdeveniment realitzat a la capital de l’Alt Camp dirigit a productors, periodistes i creadors de continguts. Un acte emmarcat dins de la Jornada Gastronòmica del Calçot 2025 i en el que també han estat partícips la Federació Catalana DOP – IGP (Denominació d’Origen Protegida – Indicació Geogràfica Protegida), l’Ajuntament de Valls i la Diputació de Tarragona.
Per agafar forces la jornada ha aixecat el teló a la Cooperativa Agrícola de Valls, amb un esmorzar a base de productes IGP-DOP i la benvinguda per part de l’organització. Tot i que finalment la visita al campanar més de tot Catalunya no s’ha acabat materialitzant la visita guiada al Museu Casteller ha agradat i molt als assistents que no l’havien visitat, sobretot per l’experiència virtual realitzada amb les ulleres 3-D.
Showcooking de nivell amb Joan Castells i Francesc Blanch
A la sala a l’edifici noucentista de la Societat Agrícola de Valls ha arribat el moment d’exercitar el paladar. Aquí el protagonisme ha estat per dos xefs de reconegut prestigi i per una jove promesa: Joan Castells del restaurant Portal22, el barceloní Francesc Blanch, cuiner de DEVITECA i assessor gastronòmic de DO Siurana , i la petita Ainara López, recent guanyadora del concurs de salsa de calçot de l’última edició de la Gran Festa de la Calçotada 2025 en categoria infantil.
Joan Castells i Francesc Blanch han delectat amb la seva cuina i les seves explicacions als assistents amb diferents creacions culinàries: crema de patata amb calçots i formatge, pintxo de calçots arrebossats amb avellanes; coca de pop amb calçot caramel·litzat i cansalada ibèrica i un bloc de xai amb calçots i cremós de fesols del ganxet i pera de Lleida. Per arrodonir-ho, un milfulls de clementina, amb confitura de calçot i crema cremada amb un toc de mandarina. Una proposta excel·lent i que ha estat maridada amb els vins de la DO Tarragona.
Calçotada internacional el 29 de març
«El dissabte 29 de març portarem a terme una calçotada internacional, i que a més de fer-se a Valls, també es celebrarà en d’altres ciutat europees com Copenhaguen, Berlín, Munich i Amsterdam. En total és una mitjana de 150 persones per calçotada» ha explicat Dalmaci Clofent, president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, al finalitzar la jornada, emmarcada per continuar commemorant que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia 2025.