Balfegó Grup ha inaugurat a les noves instal·lacions a l'Ametlla de Mar, la novena nau de la companyia líder en pesca, aqüicultura i comercialització de tonyina roja i que ha suposat una inversió de 35 milions d'euros. Amb una superfície de 12.000 metres quadrats aquesta agafa el relleu de la que es va cremar accidentalment l’any 2018.

Les noves instal·lacions de Balfegó s'alineen amb la política de millora contínua que desenvolupa la companyia a les seves instal·lacions aqüícoles, on inverteix anualment entre 1 i 1,5 milions d'euros en innovació, manteniment i sostenibilitat. Tanmateix Balfegó preveu tancar el 30 d'abril l'exercici del 2024 amb una facturació de 107,6 milions d'euros, rècord mai assolit pel grup.

Els aranzels de Trump, entrebanc per Balfegó

Pere Vicent Balfegó, copresident de Balfegó Grup ha fet referència a la problemàtica econòmica arran dels aranzels imposats per Donald Trump «són setmanes d’incertesa ja que no entrava en els nostres plans un entrebanc així. I més amb l’aposta feta els darrers anys en el mercat dels Estats Units, per tant caldrà buscar d’altres formules i implementar-nos en d’altres països. Esperem que hi hagi una negociació amb la Unió Europea i tot s’acabi arreglant». En aquest sentit, un 38% de les ventes de Balfegó són al mercat estatunidenc, principal client de la companyia calera.

La planta per processar tonyina roja més avançada del món

La nova nau de la flota Balfegó permet duplicar com a mínim la seva capacitat actual de processament i també diversificar la seva oferta de productes i preparats, tant pel mercat professional com pel gran consum, com ara el carpaccio, els sakus o el tàrtar. Per aquest motiu Balfegó ha dotat la nova planta amb tecnologia d'última generació que permet automatitzar tasques, maximitzar l'eficiència, reduir consums i assegurar un producte de màxima qualitat, emblema de la marca.

Cuiners de talla internacional presents

La inauguració de la nova nau de Balfegó ha disposat de la presència d’infinitats de personalitats del territori i de més enllà. En l’aspecte gastronòmic el xef Nandu Jubany ha estat el responsable d’obsequiar als assistents amb unes creacions culinàries de categoria. Jubany Events ha delectat els paladars amb, entre d’altres, una llauna de tàrtar de tonyina picant amb arròs de sushi, una excepcional ventresca de tonyina a la brasa, un sabrós caneló de tonyina rostida, uns callós de tonyina amb mongeta del ganxet o un deliciós arròs de galta de tonyina amb pebrot escalivat.

Entre els xefs destacats a l’esdeveniment, destaquen cares conegudes com Ferran Adrià, director de elBullifoundation i Martín Berasategui, amb 12 Estrelles Michelin al seu palmarès. També cal fer referència als del territori, Jeroni Castell del restaurant Les Moles d’Ulldecona; Rafel Muria del restaurant Quatre Molins de Cornudella de Montsant, ben acompanyat del seu director de sala, Andreu Pardell; en Joan Capilla, del restaurant l’Algadir del Delta, amb la seva dona, Cynthia Del Pino.

També han assaborit la visita Vicent Guimerà, del restaurant l’Antic Molí d’Ulldecona i Arnau Bosch, del restaurant cambrilenc Can Bosch. Il·lustres cuiners de casa nostra, amants de la tonyina de Balfegó, que saben molt bé com treballar-la i que avui han volgut recolzar l’esdeveniment.

Compromís mediambiental i social

Aquesta important inversió de Balfegó reforça el compromís de la companyia amb la qualitat i la sostenibilitat, tant ambiental com social, que la caracteritza. Un dels aspectes més destacats del nou projecte és la seva integració amb els principis de la certificació B Corp, que l'empresa va obtenir el 2024, i que la va convertir a la primera del sector pesquer espanyol a aconseguir-ho. Així, les instal·lacions incorporen mesures deficiència energètica, ús d’energia renovable, optimització de recursos hídrics i sistemes de control ambiental.

Igualment, Balfegó ha iniciat el procés per certificar les noves instal·lacions sota l'estàndard internacional d'edificació sostenible BREEAM amb l'objectiu d'assolir la màxima qualificació. Tot plegat reforça el compromís adquirit per l'empresa per reduir la seva empremta de carboni un 46% per al 2030.

Segons Juan Serrano, CEO de Balfegó «la nostra nova seu marca un abans i un després en la forma d'entendre la producció i transformació de la tonyina roja, amb unes instal·lacions més segures per a les persones, i més versàtils per al producte, que ens permetran unir ciència, gastronomia i tecnologia per poder continuar abastint les cuines de més de 40 països».

Centre d'experimentació gastronòmica

El nou complex disposarà també d'un centre d'experimentació gastronòmica, concebut com a laboratori culinari orientat a xefs, investigadors i professionals de la restauració. Aquest centre permetrà desenvolupar noves tècniques, aplicacions i receptes al voltant de la tonyina roja, alhora que fomentarà la col·laboració amb escoles de cuina, centres de R+D i figures emergents del panorama gastronòmic nacional i internacional.

Balfegó, que ja organitzava aquest tipus de trobades a les seves instal·lacions anteriors, podrà ampliar ara la capacitat d'aquests, reforçant així el paper del centre d'experimentació com a eix de formació i innovació gastronòmica. Tot això, en coherència amb altres iniciatives de Balfegó en l'àmbit gastronòmic, com l'espai gastronòmic Tunateca Balfegó a Barcelona, el concurs internacional Chef Balfegó, el campionat professional de sushi ITAMAE Balfegó, o la beca BalfegóWTalent per a dones joves aspirants a xef, reforçant l'aposta de l'empresa per la divulgació.

Comparteix!
ARTICLES RELACIONATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ARTICLES RECENTS
BUSCAR ARTICLES
ETIQUETES
RECOMANACIONS DEL MES
AMB LA COL·LABORACIÓ DE
envelopephone-handsetmap-markercalendar-fullclocklinkcross