Josep Mª. (Xixo) Castaño, xef amb una formació autodidacta, i amb el suport de la seva esposa Mª Elena Ruiz, que dirigeix la sala i exerceix també de sommelier, van obrir a Lleida el 18 de febrer de 1991 el restaurant Malena (nom que vol ser un homenatge a la besavia Magadalena que era cuinera), practicant una cuina amb arrels lleidatanes, aplicant creativitat i tècnica a la cuina tradicional fins aconseguir un estil propi. No va trigar en arribar el prestigi a l’establiment, que va aconseguir l’estrella Michelin, el 2004, i que conserva, per l’exquisida cuina que ofereix, arrelada a la seva terra i amb tocs creatius, d’autor. L’any 2008 van canviar d’ubicació, situant-se als afores d’un petit municipi, Gimenells, a poc més de 25 quilòmetres de la capital. Allà es va establir La Vaqueria, un projecte innovador de col·laboració entre el restaurant Malena i l’Irta, que associa la recerca alimentària amb la valoració gastronòmica i l’experimentació culinària. El seu objectiu és la valoració dels productes autòctons catalans a partir de noves preparacions gastronòmiques i culinàries, utilitzant mètodes tradicionals i moderns de processament dels aliments i la seva difusió. Dos petits menjadors amb només tres taules cada un, amb una rosa a la taula en cadascuna d’elles, i una decoració minimalista clàssica i alhora moderna reben els comensals per a un festí gastronòmic d’alt nivell. Celler important amb 250 referències.
Especialitats de la casa
– Patates, faves i cargols al allioli de menta: 20,00 €
– Velouté de pollastre de corral amb blat de moro, tòfona i foie-gras: 28,00 €
– Remenat cremós de rovellons i gambes: 28,00 €
– Xai a la canyella i pebrot acabat a la brasa: 20,00 €
– Garrí cuinat amb cítrics i vainilla acabat al forn de llenya: 22,00 €
– Mató amb festucs i gelat de maduixes al pebre: 7,00 €
– Menú: 42,00 €
– Menú degustació: 72,00 €
– Vi de la Casa: 15,00 / 17,00 €