Rebuscant entre vells lligalls a l’antiga bodega Yzaguirre i Cia., vam trobar diferents receptes de vins aromatitzats medicinals que van beure de la font del Dioscòrides (tractat de plantes medicinals procedent de l’Antiga Grècia).
D’ entre les diferents fórmules trobades vam seleccionar pel nostre Herbal Vintage una base que ha donat com a resultat una barreja magistral d’ingredients botànics com: Canyella, Donzell, Angèlica, Genciana, Lliri de Florència, Dictam de Creta… també cal destacar la influència del Mediterrani amb la Flor d’ Azahar i les escorces de taronja i llimona.
Un cop tenim la barreja de botànics feta, fem una cocció a “bany Maria” fins aconseguir la temperatura desitjada en la primera caldera adquirida per la firma E.Yzaguirre l’any 1884 .

Posteriorment es fa una maceració de 3 mesos per finalitzar amb un premsat i un procés de repòs en tines de fusta velles d’extracte. Aquesta operació ens aporta un extracte únic on es manifesta les característiques inicials dels vermuts elaborats per la casa E. Yzaguirre en els seus inicis i donant-li el caràcter de “Vintage”.
Pel que fa al procés d’envelliment, cal assenyalar el seu vincle amb el tradicional sistema conegut com “tipus solera”. És a dir en el particular posicionament dels Foudres ( recipients grans de fusta) en els que reposa. Així, el preuat vermut s’obté del darrer foudre de la fila, on roman durant un període mínim de cinc anys, i és, per tant, de producció limitada.
La intensa harmonia de tocs especiats converteix Yzaguirre Herbal Vintage en una veritable troballa per als apassionats d’aquesta beguda. De color ambre fosc i brillant, en nas delecta per el seu aroma dolç i especiat, a herbes aromàtiques amb un toc cítric. En boca, també és harmoniós i penetrant. Es percep la dolçor, l’amargor i la calidesa alcohòlica perfectament equilibrada, sense passar per alt els matisos quinats i especiats. L’ampli retrogust convenç de la seva alta qualitat. La Guia Gourmand designa Herbal Vintage com a “Vermut de l’Any 2020”.